Начало FrogNews Даниел Митов заприлича на Борисов по приказките: Служебните кабинети никой не ги е избирал
0

Даниел Митов заприлича на Борисов по приказките: Служебните кабинети никой не ги е избирал

0

Това заяви Даниел Митов, новият зам.-председател на ГЕРБ пред Нова телевизия.

“Не познавам добре служебния премиер Стефан Янев. Единственото нещо, което мога да попитам – каква е била ролята му по отношение на идеята България да не купува Ф-16, а да купи “Грипен”-и”, каза още той.

“Декларацията, която осъжда агресивността на Русия е прекрасна. Въпросът е защо Румен Радев я крие от хората, от българите. Защо думата Русия не се споменава нито веднъж в прессъобщението на президента. Защото има цял абзац за агресивните действия на Русия и взривовете в Чехия и България. Защо я крие от българския народ. Той си играе на някакво политическо мошеничество”, заяви Митов.

“Защо Радев не иска да произнесе думата Русия. Ако утре има възможност да влияе истински на външната политика на България… Къде ще ни закара? В Москва ли ще ни закара Радев? Пак ли ще ходи да се лигави на Путин?”, попита той.

Служебните кабинети не могат да служат за алтернатива на каквото и да е било. Тях никой не ги е избирал, назначава ги президентът – временно, в случая за два месеца, предимно, за да направят избори”, каза още Митов. По думите му чрез служебния кабинет Радев „си пуска мостове към потенциални свои коалиционни партньори за президентските избори”.

„Очаквано, вкарва БСП през задния ход на властта”, посочи още той. “Те очевидно по друг начин до момента не могат да реализират тази своя амбиция. Очевидно е, че се опитва да даде сигнали да други групи хора”, добави Митов.

Относно състава на служебното правителство той заяви: „Събрал някакви хора. Сред тях има такива от кабинета на Орешарски, има хора от БСП. Събрал хора и решил, че това са тези, които могат да избутат тези два месеца до изборите”.

“Без Борисов парламентът се провали да направи правителство”, каза още той. Митов е категоричен, че ГЕРБ няма да се разпадне просто ей така. “Всички приказки за изчегъртване…Никой не е победил все още ГЕРБ”, продължи Митов.

Той коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вторник, който каза: „Предстоят ни два тежки месеца срещу много пари, които са изправени срещу нас. Парите на олигархията”.

„Кого точно е имал предвид под олигархията премиерът ще трябва да задълбочи. Не го е направил сега, но ще го направи за в бъдеще, аз съм убеден. При всички положения в България, откакто сме започнали прехода към демокрация, има кръгове, които постепенно си се утвърдиха и по един или друг начин влияят върху властовите решения”, поясни Митов.

„При всички положения, в България е ясно, че от години, от началото на Прехода, има хора с много пари, които влияеха негативно на българския политически живот. В момента тази възможност им е отнета и те си връщат”, добави още той.

Трябва с другите партии в парламента да започнем институционално да комуникираме с бизнеса и да не се позволява превес на една или друга партия, смята той.

“Премиерът Борисов заяви, че ще си изкара мандата и си отива в партията. Никой не го е свалял от власт, без него не може да се състави кабинет и това се видя. ГЕРБ не прилича на НДСВ, ГЕРБ е системна партия, която е изградила идеология. Тя е дясна и няма да се разпадне. Никой не я е победил, за да говори как ще се разпадне”, категоричен е Митов.

Попитан дали ако резултатите са горе – долу същите, ще подадат ръка на ДБ и на ИТН, той заяви, че в ГЕРБ са готови и за опозиция, и за управление. “Имаме партии, с които имаме идеологически различия и с тях няма как да разберем. Не може без правителство, демокрациите са сложно нещо, но работят, осигуряват устойчивост и приемственост. Сядаме на масата и говорим”, подчерта още той.

Източник: FrogNews