Начало FrogNews Даниел Митов в далечната 2007г.: ГЕРБ не е дясна партия. Аз не съм мутра и не съм масажирал ушите на Тодор Живков
0

Даниел Митов в далечната 2007г.: ГЕРБ не е дясна партия. Аз не съм мутра и не съм масажирал ушите на Тодор Живков

0

Митов е бил зам.-председател на ДСБ до 2014 г., когато отива в партията на Меглена Кунева ДБГ, и става външен министър от Реформаторския блок във второто правителство на Борисов. Сега, 14 години по-късно, той се яви в листата на ГЕРБ от гражданска квота, а няколко дни след изборите стана член на партията на Борисов.

Но нека се върнем пак в онази далечна 2007 година, когато той дава интервю за сайта на ДСБ:

Коя партия е по-дясна – ДСБ или ГЕРБ? Защо?

ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която навремето си постави Симеон Сакскобургготски през 2005 г., да подмени автентичната десница. Ако успее, ще направи това, което стори НДСВ. Ще „открадне“ част от избирателите демократи и ще ги „подари“ на БСП и ДПС.

ГЕРБ е тръгнала да копира създаването на НДСВ. Безразборна и аморфна група от хора, очакващи по някакъв начин да влязат във властта. Борисов се хвалеше с това, че хора от БСП се „вливат“ в редиците на ГЕРБ. Нима една дясна по същността си партия би била привлекателна за леви хора? Това, че си казал няколко думи срещу Станишев, не те прави десен.

Опишете с три-четири кратки изречения какви са особеностите на една истински дясна партия.

В българския исторически контекст десницата трябва да е антикомунистическа. Борисов е бил член на комунистическата партия, а през 1990 г. е напуснал деполитизиращото се МВР с аргумента, че не иска да изостави БКП. През 90-те години ролята на десницата беше да отстоява ценностите на демокрацията. По това време Бойко Борисов беше бодигард на Тодор Живков. И не на последно място десницата е длъжна да знае истината за миналото. По този повод Борисов се отличи с това, че освети с прожектори паметника на съветската армия, очевидно смятайки го за някаква голяма ценност. Ако мавзолеят не беше разрушен, щеше да освети и него.

Какво най-добро можете да кажете за Бойко Борисов?

Полага респектиращи усилия да прочете книгата „Пиратът папа“, с което не пропуска да се хвали вече втора година.

Какво най-лошо можете да кажете за Бойко Борисов?

Не е нужно да казвам нищо, просто трябва да го оставим той да говори.

Възможна ли е въобще властова коалиция между ГЕРБ и ДСБ според вас и при какви условия?

Ако някой ви каже, че в политиката нещо е невъзможно, значи ви лъже.

Какво би могло да накара ДСБ и ГЕРБ да си взаимодействат? Възможно ли е въобще такова взаимодействие?

Честно казано, не мога да се сетя за обстоятелство, което би довело до това.

Какви са според вас разликите между ДСБ и ГЕРБ?

Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и никога няма да бъда приятел с Георги Първанов. Необходимо ли е да изброявам повече разлики?

Има ли някакви прилики между ДСБ и ГЕРБ?

И двете са политически партии, регистрирани според Закона за политическите партии.

Кого бихте избрали за съперник на балотаж – Бойко Борисов или Бриго Аспарухов?

Честно казано, няма никакво значение. Те са продукт на една и съща милиционерска среда. Даже понякога ми се струва, че дори физически си приличат.

Между какво избираме на кметските избори, които идват?

(Избор между какви личности и какви особености на управление)

Между един млад и енергичен човек и амортизиран бивш полицай. Между компетентен и с впечатляваща професионална биография кандидат и една мутра. Или ако трябва да го кажа метафорично, избираме между кандидата на тези, които слушат джаз, и кандидата на слушащите чалга.

С какво Бойко Борисов превъзхожда Мартин Заимов (бел. ред. – кандидатът за кмет на ДСБ тогава)?

С телесната си маса. С впечатляващото си приятелство с турбофолк „иконата“ Цеца Величкович. И най-вече с добрите си познания върху живота на „Пиратът папа“.

Източник: FrogNews