Начало FrogNews Даниел Вълчев: Дебатът не е за нова Конституция, а дали Борисов ще довърши мандата си
0

Даниел Вълчев: Дебатът не е за нова Конституция, а дали Борисов ще довърши мандата си

0

В момента няма дебат за нова Конституция, а има един-единствен дебат – за това дали правителството и Бойко Борисов ще разберат, че легитимността им е твърде ниска и ще подадат оставка, или ще намерят първи, втори, трети, пети вариант, за да си довършат мандата.

Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция.

Той поясни, че въпросът е чисто политически и в него няма нищо правно. По думи на Вълчев такъв дебат изобщо не е бил и не трябва да бъде откриван, защото измества основния въпрос.

Всеки, който макар и за кратко е отворил този проект за Конституция, си дава сметка, че това е нещо нескопосано, категоричен бе юристът.

Според него писането на Конституция не е свещен акт. “Конституциите идват, за да запечатат, да придадат институционална и правна форма на един политически процес, който вече е консумиран. Това не е чертеж, по който ще се развива обществото, а е снимка на вече промененото общество”, поясни Вълчев.

“В това, че ГЕРБ внесоха нов проект за Конституция има и нещо хубаво, то е, че ние разбрахме, че г-н Борисов знае, че в България има Конституция, защото той нито ходи на Парламентарен контрол, нито участва във вотовете на недоверие. Нито има каквато и да е отчетност, която е характерна за този тип конституционни модели, какъвто отдавна е нашият”, отбеляза Вълчев.

Източник: FrogNews