Начало FrogNews Гореща точка: Беларус. Прибалтийските държави обявиха Лукашенко за персона нон грата
0

Гореща точка: Беларус. Прибалтийските държави обявиха Лукашенко за персона нон грата

0

Литва, Латвия и Естония добавиха президента на Беларус Александър Лукашенко към списък с нежеланите лица. В него фигурират още 29 имена на високопоставени служители от Беларус.

Сред тях са хора от президентската администрация, от централната избирателна комисия, министерствата на вътрешните работи и на правосъдието и прокуратурата.

Само преди няколко дни се заговори, че ЕС се подготвя да вкара Лукашенко в подобен забранителен списък, с което сложи начало на евентуалните санкции, които ще бъдат наложени на Минск заради напрежението в страната.

Припомняме, че то избухна след президентските избори, които бяха спечелени от държавния глава. Лукашенко управлява вече 26 години. Той успя да получи 80% от вота на гласоподавателите, но се смята, че резултатите са били манипулирани с цел установяване на диктатура. По време на протестите бяха ранени хиляди хора, задържани бяха стотици, а сред протестиращите има и няколко загинали.

Днес стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН е поканил за изказване лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска.

Тя ще се включи чрез видеовръзка в срещата на Съвета за сигурност в петък.

Източник: FrogNews