Начало FrogNews Гореща точка: Беларус. Полицията арестува двама опозиционери на Лукашенко
0

Гореща точка: Беларус. Полицията арестува двама опозиционери на Лукашенко

0

Режимът на Александър Лукашенко вкара в ареста двама опозиционни лидери. Задържани за подбудителство и организация на неразрешени масови събития са били Олга Ковалкова и Сергей Дилевски.

Двамата са били на посещение при стачкуващи работници от Минския тракторен завод. Именно тогава са били посрещнати от униформените, които са ги отвели в ареста.

Дилевски е представител на стачния комитет на Минския тракторски завод (МТЗ), а Ковалкова е сътрудник на кандидата за президент Светлана Тихановская – опонентът на Лукашенко.

В гореща точка се превърна Беларус след президентските избори в началото на август. Вотът бе спечелен от Лукашенко, като според преброяването той е получил 80% от гласовете. Смята се обаче, че изборите са били манипулирани с цел Лукашенко да затвърди диктатурата си. Сегашният президент управлява вече 26 години.

Демонстрациите са изключително масови. Стигна се и до ескалация на напрежението – задържани от полицията бяха хиляди, ранените са стотици. При протестите има и няколко загинали. Вчера Лукашенко се разходи пред резиденцията си със зареден автомат и поздрави полицейския кордон пред сградата. На място има и бронирана техника. Медийната цензура също е изключително силна – според държавните медии демонстрантите са няколко десетки хиляди, докато опозиционните журналисти твърдят, че те са над 100 000.

Задържането на опозиционерите е след неделната демонстрация в Минск, която привлече близо 200 000 души с искания за оставката на президента Александър Лукашенко и нови избори.

Новината за арестите идва и няколко дни след новината, според която прокуратурата е започнала разследване за опит за държавен преврат, след създаването на Координационния съвет на опозицията, в който влизат редица известни граждани на страната, както и нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич.

Източник: FrogNews