Начало FrogNews Гореща точка: Беларус. Лукашенко лично наредил погрома срещу протестиращите
0

Гореща точка: Беларус. Лукашенко лично наредил погрома срещу протестиращите

0

Лично признание от държавния глава на Беларус Александър Лукашенко за ескалацията на напрежението в страната от последните дни. В телевизионно интервю той обясни, че лично е наредил погрома срещу протестиращите в неделя, когато изтече поставеният “народен ултиматум” за предаване на властта.

Мотивът за решението му бил нуждата да се осигури безопасността на хората.

В неделя се стигна до сериозни сблъсъци. Десетки бяха ранени, а стотици задържани при многохилядния протест. Властите използваха и гумени куршуми, за да разпръснат множеството.

“Те искаха да завземат центъра, но не им беше позволено. По залез тръгнаха към полицейските участъци и, по-лошо, към жилищни райони. Беше тъмно и хората бяха ужасени. Какво трябваше да направи полицията? Беше моя заповед, издадена, за да останат в безопасност обикновените хора”, попита Лукашенко, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС.

След изтичането на народния ултиматум започнаха и последователни стачки на работещите в редица сектори. Към демонстрациите срещу режима на Лукашенко се присъединиха студенти и пенсионери. Медиите в страната обаче заявиха, че предприятията продължават да работят.

ФрогНюз припомня, че дотук се стигна, след като Лукашенко победи на президентските избори и спечели 80% от вота. Смята се, че резултатите са били манипулирани с цел Лукашенко, който управлява вече 26 години, да затвърди диктата си.

Източник: FrogNews