Начало FrogNews Гореща точка: Беларус. ЕС планира да вкара Лукашенко в забранителен списък
0

Гореща точка: Беларус. ЕС планира да вкара Лукашенко в забранителен списък

0

Европейският съюз реагира на кризата в Беларус и започна налагането на санкции. Външните министри на общността са се съгласили да вкарат 20 високопоставени служители в страната в черен списък. Сред тях може да попадне и президентът Александър Лукашенко.

Всичко това се случва на фона на нестихващите вече дни наред протести срещу режима на Лукашенко. Припомняме, че те избухнаха след президентските избори, които бяха спечелени от държавния глава. Лукашенко управлява вече 26 години. Той успя да получи 80% от вота на гласоподавателите, но се смята, че резултатите са били манипулирани с цел установяване на диктатура.

“Имаме съгласие за това как ще изглежда списъка, както и кой ще бъде включен в него”, посочи чешкия външнен министър Томас Петричек, цитиран от агенция “Асошиейтед прес”.

Очаква се по списъкът да се работи още около седмица.

На въпрос дали президентът на Беларус ще бъде засегнат от забрана за пътуване и замразяване на активи, Петричек отговори, че смята, че “Лукашенко трябва да бъде в списъка. Въпросът е дали на първия етап или на по-късен етап, ако няма напредък”.

Припомняме още, че руският президент Владимир Путин обясни в четвъртък, че Лукашенко го е помолил за полицейска помощ, ако протестите там станат бурни, но все още не вижда такава нужда.

Източник: FrogNews