Начало FrogNews Гореща точка: Беларус. ЕС отказа да признае Лукашенко за президент
0

Гореща точка: Беларус. ЕС отказа да признае Лукашенко за президент

0

Само ден след тайната церемония, на която Александър Лукашенко встъпи в длъжност, държавите-членки на ЕС заявиха, че няма да го признаят за президент на Беларус. Дръзкият ход идва да покаже, че Брюксел подкрепя напълно протестите срещу режима в Минск.

Новината идва от устата на Жозел Борел – върховният председател на ЕС за външната политика. Дипломатическият ход е изключително важен, защото това е една от най-сериозните санкции, които Брюксел налага.

Борел подчерта, че резултатите от проведения вот през август и встъпването в длъжност на Лукашенко тази седмица показват липса на демократична легитимност, пишат световните агенции.

ФрогНюз припомня, че кризата в Беларус се разгоря след като Лукашенко спечели 80% от вота на президентските избори в края на август, с което победи опонента си Светлана Тихановска. Смята се обаче, че резултатите са били манипулирани с цел Лукашенко, който управлява вече 26 години, да затвърди диктата си. Протестите са изключително яростни – арестувани бяха стотици, има много пострадали, а дори и загинали.

Вчера, на тайна церемония, Александър Лукашенко встъпи в длъжност, като още тогава САЩ и Германия обявиха, че няма да го признаят за държавен глава. Беларуското опозиционно движение пък призова незабавно стартиране на кампания за гражданско неподчинение. В резултат хиляди души излязоха на протест. Блокирана бе централната част на Минск. Стигна се и до сблъсъци. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия. Има пострадали и арустувани протестиращи.

Източник: FrogNews