Начало FrogNews Гореща точка: Бейрут. Протести и загинали след трагедията
0

Гореща точка: Бейрут. Протести и загинали след трагедията

0

Загинали граждани и полицаи при протестните сблъсъци в Бейрут, избухнали след взрива в пристанището на ливанската столица. По улиците на Бейрут излязоха хиляди хора, които поискаха оставка на правителството и нови избори. Причината – според гражданите именно управлението носи отговорността за трагедията.

Протестите доведоха до сблъсъци. Напрежението е изключително високо. Нападнати бяха няколко министерство Ранени са най-малко 490 души. При протестите има и загинали, като сред тях е и служител на реда. Съобщава се за още 70 ранени униформени.

Демонстранти завзеха първо външното министерство на Ливан, а след като бяха изтласкани оттам, се прехвърлиха към Министерството на енергетиката.

Снощи бяха хвърляни камени и фойерверки срещу полицията. Отговорът на властите бе с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Протестиращите настояха за международно разследване на опустошителните експлозии, по време на които се взривиха над 2 700 тона амониев нитрат в пристанището на Бейрут, съобщават от БНР. 

Предполага се, че причината за експлозиите е престъпна небрежност при съхранението на взривоопасното вещество.

При взрива в пристанищен склад Бейрут по-рано тази седмица загинаха близо 160 души, над 6000 са ранени, а четвърт милион столичани останаха без дом. 

В Ливан днес започва донорската конференция за Ливан, организирана от Организацията на обединените нации. Ще бъде обсъден начин за подпомагане на столицата Бейрут, като приоритет ще бъде директната помощ за хората. 

Източник: FrogNews