Начало FrogNews Владимир Николов: Не виждам нищо лошо прокуратурата да има законодателна инициатива
0

Владимир Николов: Не виждам нищо лошо прокуратурата да има законодателна инициатива

0

Не виждам нищо лошо в това прокуратурата да има законодателна инициатива. Да, ние сме страна в процеса и там ние сме абсолютно равнопоставени като страна с подсъдимите, но прокуратурата има и други функции и задължения – призвана е да бди.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия прокурор Владимир Николов, член на управителния съвет на асоциацията на прокурорите в България. Коментарът му идва само ден след проведената национална конференция на прокуратурата.

“Мога да кажа от какво има нужда българската съдебна система и от какво имат нужда гражданите – от осъвременяване на българския Наказателен кодекс, който не дава достатъчно добра уредба на редица престъпни деяния. Имаме нужда от подходящи инструменти, които да гарантират защита на правата на пострадалите и бърз и справедлив процес”, посочи още Николов.

Той отказа пряко да отговори дали застава зад главния прокурор Иван Гешев.

“Колегите прокурори и следователи ежедневно изпълняват работата си. Огромно мнозинство от тях са честни и почтени професионалисти. Искаме същото – просперираща държава”, заяви Николов и допълни:

“Като колеги, разбира се заставаме зад ръководството на прокуратурата. То е избрано по съответния установен в нашата държава законов ред”.

Асоциацията на прокурорите в България остро се противопоставя на всякакви опити българските прокурори, следователи и служители, работещи в системата на прокуратурата, да бъдат намесени в политически борби, категоричен беше още Николов.

По негови думи има опасност от нарушение на върховенството на закона у нас.

Николов заяви, че по време на националното съвещание, което се проведе вчера, прокурорите ясно са заявили намерението си да работят честно, почтено и морално.

Източник: FrogNews