Начало FrogNews Вицепрезидентът Илияна Йотова: Протестът е за справедливост
0

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Протестът е за справедливост

0

Протестът не е партиен или социален. Няма лозунги и призиви за повече социалност, за заплати, пенсии и т.н. Но има съществено и много важно мото – за справедливост. Този протест е на хората, които казват, че така повече не може.

Това каза пред  БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Президентът Радев избра по-честния подход – не зад завесите, а пред завеситеИзлезе с всички рискове, които може да има един президент и един лидер, да каже това, което мисли, с ясното съзнание, че то не може да се възприеме от всички”, каза тя.

“Смисълът на стиснатия юмрук на президента, според мен и хората, които дойдоха абсолютно спонтанно първия и втория ден на протеста – те възприеха този юмрук като нещо съвършено друго сила и желание да бъдем заедно, заедно срещу това, което се случва в страната, ситуацията в страната.”, допълни тя.

По думите й мостът между Президентството и Министерски съвет не е бил изгорен със сегашните действия на Румен Радев, а много преди това.

„Това се случи няколко месеца след като ние встъпихме в президентската власт.

Очевидното нежелание на изпълнителната власт да работим като две институции, които имат национални цели и интереси, случи се едно противоборство, което беше несериозно и до голяма степен подрива авторитета на институциите в България, а след това се чудим защо хората не ни вярват. Аз съм против и това този „конфликт“ да се представя като конфликт между две личности. Нещата са много по-сериозни. Хората, които протестират, тези 60 000, които излязоха на 10 септември не са там, защото са на страната на Радев или на една политическа сила. Това е едно спонтанно движение и хората, които схващат проблемите си не като породени от две личности, а като проблеми, породени от цялата система, която те не възприемат“, обясни Илияна Йотова.

Тя направи прогноза, че младите хора на протеста ще се увеличават все повече през следващите месеци.

Източник: FrogNews