Начало FrogNews Виктория Георгиева – MOUSE: Най-голямото предизвикателство е самият път
0

Виктория Георгиева – MOUSE: Най-голямото предизвикателство е самият път

0

Името й е Виктория Георгиева. Повечето обаче я познават като MOUSE – един от най-талантливите графити артисти у нас. Тя обединява цвят и въображение, а резултатът винаги е спиращо дъха произведение, което да превърне градската среда в едно по-приветливо място.

Родом е от Исперих. През 2013 г. завършва Факултет за изящни изкуства ”Св. Св. Кирил и Методий”;, Велико

Търново с Бакалавър „Педагогика на обучението по изобразително изкуство-живопис“. Виктория е съосновател и на творческите формации SUNSHINERS и FAMOU. От 2014 г. развива свой собствен проект – клас по рисуване за деца “Азбука на въображението”.

През последните 13 години е пътувала къде ли не. Участвала е в множество проекти и фестивали както у нас, така и в чужбина. Едно от последните предизвикателства, пред които MOUSE се изправя, е превръщането на столичния подлез в района на Централна гара в едно по-приветливо и артистично пространство, а едни от най-успешните и талантливи графити артисти у нас го превръщат в истинско визуално преживяване.

Ето и какво разказа Виктория пред FrogNews:

.
Снимка: Михаела Драганова

Защо MOUSE? Как се роди този псевдоним?

Лична история. Първата младежка любов. Приятелство.

Кой от досегашните ти проекти е бил най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквала и защо?

Ще прозвучи вероятно доста тривиално, но… самият път е най-голямото предизвикателство. Проектите са немалко, а историите зад тях – безброй. Това ми позволи да премина и през дългия процес на каляване на волята.

Вдигането на форматите и смисъла, с който ги насищаш, също е немалко предизвикателство.

Комуникация с всякакъв вид хора, напасване на разностранни мнения и гледни точки, динамиката, климатичните особености до безкрай, логистичните перипетии, техническата част, срокове, пластичност. Докъде ще стигнеш ти самият, докъде можеш да направиш компромис, ако въобще си податлив на това.

Колаборациите с други артисти също са своеобразно предизвикателство. И огромно вдъхновение. Опитност. Наслада. Едва когато за малко стъпим в обувките на другия си даваме сметка за много неща. Благодарна съм.

.
Снимка: Михаела Драганова
.
Снимка: Михаела Драганова

Разкажи ни малко повече за работата си с деца. Как успяваш да ги насочиш да излеят въображението си върху белия лист?

Опитвам се да ги провокирам да мислят, да пробват, да пресъздадат дадено нещо по по-необичаен начин и след това да се оставят на самия творчески процес да ги води.

Със сигурност е нужен и игрови подход.

Участваш в превръщането на един неприятен подлез в една от най-впечатляващите арт точки на столицата. Защо реши да се включиш в изрисуването на подлеза на Централна гара?

Смятам, че проектът е стойностен и съм изключително благодарна за доверието, което организаторите от „Вижънъри“ ми гласуват. Заедно изграждаме средата около нас.

Кое е най-силното послание, което искаш да отправиш чрез изкуството си?

Очаквай неочакваното… без много очаквания.

.
Снимка: Михаела Драганова
.
Снимка: Михаела Драганова

Интервю на Джесика Вълчева

Източник: FrogNews