Начало FrogNews Валентина Маджарова: Проверката на сигнала срещу Петков може да приключи след изборите
0

Валентина Маджарова: Проверката на сигнала срещу Петков може да приключи след изборите

0

“Сигналът не е разполагал с доказателства, наблюдаващият прокурор е съобразил, че следва да разпореди проверка по Закона за съдебната власт – това се извършва в момента”, заяви Маджарова.

Тя също така каза, че Специализираната прокуратура може да изисква всички документи, които са предоставени пред Конституционния съд.

Валентина Маджарова коментира и друга актуална тема – досиетата “Пандора”. Тя заяви, че съществуването на офшорни зони и сметки не е престъпно. По думите ѝ сметките в офшорни зони са създадени за улеснение на бизнеса.

“Колизия и сблъсък с правото настъпва тогава, когато в тези зони се извършва престъпна дейност, най-често се касае за изпиране на пари”, заяви Маджарова.
Ръководителят на спецпрокуратурата съобщи, че се наблюдава ръст в делата, които касаят трафика на хора, свързани с бежанските процеси, както и тези за телефонни измами.

Коментарите за закриването на спецпрокуратурата влияят върху служителите в специализираната прокуратура, каза Маджарова.

“Демотивация се наблюдава, и тя е напълно обяснима. Закриването на органите на съдебната власт не би могло да бъде наречено конструктивно като подход, то е деструктивно като метод, защото много лесно е да се разруши нещо, и по-трудоемко да се гради”, заяви още тя.

По отношение на съдебната реформа в сектор борба с корупцията по висшите етажи на властта, Маджарова призова:

“Трябва политиците да намерят най-вярното решение. Спецпрокуратура е натоварена с тази много сложна задача от края на 2017-а година, тя заработи пълноценно по това направление в средата на 2018-а година. Невъзможно е за такъв кратък времеви период да приключат разследвания, касаещи дела за корупция по висшите етажи на властта с влезли в сила присъди”, коментира Валентина Маджарова.

“Само за първото деветмесечие на съд са предадени 44 лица от високите етажи на властта за корупционно поведение”, обяви Маджарова.

Източник: FrogNews