Начало FrogNews ”Вагнер” и ”Делта гард” – частни структури за лична употреба от Путин и Борисов
0

”Вагнер” и ”Делта гард” – частни структури за лична употреба от Путин и Борисов

0

Мащабът е различен. И дума не може да става за сравнение по задачи и география на изпълнение. Нерде България, нерде Русия! Но погледнато реално има и огромна прилика между това как се използват в двете държави частната армия на Кремъл ”Вагнер” и частната фирма ”Делта гард” и други подобни от Дондуков 1 у нас.

Генералната, голямата прилика е, че Борисов вече преминава към стратегията на Путин. Частни структури, които и Путин и Борисов отричат да са свързани с правителството, решават задачи на властта против техни противиници – в самата държава в България, и на различни континенти за Русия.

В руския модел на военно наемничество има тясна връзка между управлението в страната и разполагането на наемници. Те са там, където Москва има нови или стари връзки, които иска да поднови. Например, това се случва в момента в Африка, където руската държава има икономически интереси. Преди това бяха в Либия и Сирия. Там са разположени наемници на частната военна компания “Вагнер”. “В Русия все още наемническите компании са забранени. Ето защо те са базирани в чужбина, но обслужват интересите на Москва”, посочва руският анализатор Руслан Трад. Той обяснява, че директна връзка между Кремъл и наемниците от “Вагнер“ не може да се установи официално. По думите му дейността на милиардера олигарх Евгений Пригожин, който е близък до Путин, е показателна за връзката между Кремъл и “Вагнер”.

Само преди два месеца бойци на руската частна армия “Вагнер” се озоваха в Беларус точно преди изборите. “Вагнер” бе и в Украйна.

Операциите чрез сенчестата групировка „Вагнер“ и други подобни на нея компании са по вкуса на руската външна политика, която обича да прилага сила и едновременно с това да има пространство за политическо лавиране и възможност да отрече това. Подобни похвати не е изключено да се разпрострат в близко бъдеще и до Балканите. Ако тук се развие сериозен конфликт, не е изключена възможността да се появят уж несъществуващите бойци от „Вагнер“.

.
Охранители от “Делга гард”

В българския модел също без бинокъл се вижда връзката между частни охранителни фирми и правителството. Както твърди анализаторът Илиян Василев ”Ипон” и ”Делта гард” имат договори и за охрана на стратегически обекти. Един от тях е правителствена болница , но има и други, някои от които не са известни на широката общественост.

Наскоро в медиите излязоха снимки на хора, които работят в частната охранителна фирма “Делта гард”, много близка до властта. И е понече от ясно, че в немалко случаи нейните служители се използват не по предназначение.

.

Физиономиите от тази фирма са сред полицаите. Затова са съвсем основателни притеснетията на обществото, че хора, които обслужват аферата “Осемте джуджета” и завземане на бизнеси, се намират някъде между полицаите. Че са сред онези провокатори, които обгазяват, бият и арестуват протестърите от името на Борисов. Че полицейски шеф в Дупница не изпълнява решение на съда и се подчинява на частната “Делта гард” .

Новото време изисква и нова стратегия от източните диктатори – използване от властта на уж несвързани с нея частни армии /в Русия/ и охранителни фирми /в България/ в битката с политически и икономически противници и опоненти.

Калин Софийски

Източник: FrogNews