Начало FrogNews Българин е избран за президент на Европейската атлетика
0

Българин е избран за президент на Европейската атлетика

0

Така шефът на българската федерация по лека атлетика (БФЛА) стана най-високопоставения българин в която и да е международна спортна федерация по олимпийски спорт. Доскоро такъв бе шефът на европейската централа по борба Цено Ценов, който почина на 31 май 2020 г. на 80-годишна възраст.

Българинът изпълняваше длъжността от 2020 г. насам. Тогава той замени временно като президент норвежеца Свен Арне Хансен, който получи инсулт, а няколко месеца по-късно почина.

Карамаринов беше първи вицепрезидент на европейската федерация от 2015 г. насам.

През септември 2020 г. той спечели пети мандат начело на българската централа, която управлява от 2003 г. насам.

 “Благодаря ви още веднъж за подкрепата и доверието, което ми оказахте. Въпреки че нямах опозиция на днешните избори, не приемам тази подкрепа и доверие за даденост. За мен е огромна чест да бъда избран за президент и да продължа да служа на европейската атлетика. Стремя се да направя всичко възможно, за да се отплатя за вашата подкрепа и доверие”, каза Карамаринов на конгреса.

Добромир Карамаринов става шестият президент на ЕА след Адриан Паулен, Артър Голд, Карл-Олаф Хомен, Хансйорг Вирц и Свейн Арне Хансен. Освен шеф на БФЛА сливналията е също така начело и на Асоциацията на балканските атлетически федерации.

На днешния конгрес в Лозана французинът Жан Грасиа бе избран за първи вицепрезидент (на мястото на българина) в съперничество с естонеца Ерик Тейгамаги (30:19 гласа). Грасия ще е заместник на Карамаринов заедно с британката Чери Алекзандър и чеха Либор Варханик, които бяха избрани през 2019-а за по 4 години.

Двете свободни позиции в Съвета на ЕА бяха заети от германеца Юрген Кесинг и поляка Хенрик Олшевски.

Източник: FrogNews