Начало FrogNews Бургас и Варна са заплашени от воден режим
0

Бургас и Варна са заплашени от воден режим

0

Бургаско и Варненско са заплашени от воден режим през следващото лято. За това предупреждават от екоминистерството.

Според министърът на околната среда и водите Емил Димитров е нужен строен план и спешна работа. Това коментира той днес пред Нова тв.

От няколко месеца Димитров предупреждава за водна криза в Източна България поради слабите валежи и празните язовири. Днес стана ясно, че многократно лансираният от него вариант е бил одобрен от премиера – Варна да се включи към язовир “Цонево” (сега градът черпи от “Камчия” и девненските извори); Бургас пък да се захранва от язовирите “Ахелой” и “Порой” (сега – от “Камчия”). Това ще гарантира количествата в “Камчия”, който е от национално значение. Това обаче означава доста ремонтни дейности. “Ахелой” и “Порой”, които са с оскъдни количества в момента, се ползват за напояване, а “Цонево” – от заводите в Девня. Другото интересно е, “Цонево” дълги години имаше резервна функция за питейната вода на Варна, но около 2017 г. тя бе премахната. Според Димитров може да се мине и без тези мащабни схеми, но това отново означава ремонт на язовирите.

 Ето официалните данни за четири от основните язовири в Източна България:

– Язовир „Камчия“ – основен източник за питейно-битови нужди на Варна и Бургас. През август миналата година полезният обем в него е бил 124 милиона кубични метра вода. Сега той се е свил до 65 милиона кубични метра.

– Сушата личи ясно от сателит и в язовир „Жребчево“, който се използва за напояване на Сливен и Нова Загора: 149 милиона кубични метра полезен обем миналия август срещу 96 милиона през този

– Числата за язовир „Копринка“ сочат – спадане на полезния обем от 75 милиона кубика през 2019 до 61 милиона през август тази година

– Един от вариантите е Варна да се включи към язовир „Цонево“. Полезният обем там е спаднал от 160 милиона кубични метра миналата година на 107 милиона през 2020 г.

Темата за снабдяването на Бургас и Варна ще бъде обсъждана другата седмица на съвета на управляващата коалиция. Проблемите са били дискутирани днес между Димитров и ръководството на НФСБ в Добрич, стана ясно от съобщение на партията. Димитров е министър именно от квотата на националистите. Засегнати са били и водните несгоди на Добруджа, но конкретика не бе съобщена. Заявката коалиционният съвет да обсъжда безводието идва на фона на протестите срещу правителството. И са знак, че то не смята да се отклонява от работния дневен ред, съобщава Сега.

Източник: FrogNews