Начало FrogNews БСП и ГЕРБ в лют спор за машинния вот
0

БСП и ГЕРБ в лют спор за машинния вот

0

Шест години ГЕРБ саботира въвеждането на машинния вот, каза в „Тази сутрин“ Явор Божанков от ”БСП за България”. Въведоха пародия на машинен вот в търсене на легитимност и удължаване на дебата, за да стигнат до редовни избори. Качеството на законопроекта е критично ниско и това ще доведе до криза в изборния процес.

Това заяви Явор Божанков от БСП, който беше гост в бТВ заедно с колжеката си от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Смесването на машини и хартия обезсмисля машините. Предимството на машините е, че те елиминират недействителния вот, който в България е в огромен обем. Това е една цяла партия, която би влязла в парламента, изразена в сгрешени бюлетини. Когато въведат успоредно машини и хартия, натоварват двойно секционните комисии и работата на хората в изборния процес. Това ще доведе до хаос“, обясни Божанков.

Той обясни още, че в това Народно събрание БСП е единствено, за да гарантира честността на вота и няма никаква работа там извън темата за Изборния кодекс.

„Затова и няма да присъстваме в зала, нито пък ще осигуряваме кворум за това делегитимирано събрание“, допълни той.

„Ако се противопоставяхме на машинното гласуване, мнозинството на ГЕРБ нямаше да гласува тези текстове. Ако беше така, правителството на ГЕРБ нямаше да осигури средства за закупуване на машини“, каза от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„До този момент няма нито едни оспорени проведени избори. Последните парламентарни избори бяха организирани от служебно правителство, от г-н президента. Те не бяха демократични и как бяха проведени? Всички признахме резултатите“, допълни Атанасова.

„Ще предложим на колегите обсъждането на процедурните правила за избор на нов председател на ЦИК. Надяваме се, че до частичните местни избори, които предстоят на 27 септември в много населени места, ще има избран председател на ЦИК от Народното събрание“, обясни още тя.

Източник: FrogNews