Начало FrogNews Борисов спасява сриналия си имидж с хвалби за ниска безработица
0

Борисов спасява сриналия си имидж с хвалби за ниска безработица

0

Ако мерките на правителството не действаха, безработицата щеше да е 14%, а сега тя е на ниво – 7,5%. Световните експерти са единодушни, че най-трудните времена за здравните ни системи и икономики предстоят. Трябва да бъдем разумни и гъвкави в своите решения, за да минимизираме щетите от кризата. Но както се вижда и от данните, на прав път сме!

Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си във фейсбук, като е добавил и графика за подпомогнатите сектори, засегнати от коронавируса. Чрез появата си във Фейсбук той продължава да си прави пиар, опитвайки се да спаси тотално сринатия си имидж.

По думите на Борисов България най-бързо и адекватно е реагирала и на здравната, и на икономическата “заплаха от COVID пандемията”.

“Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора. Само по схемата 60/40 над 300 000 работни места бяха запазени. Бяхме една от първите страни, които въведоха мярката и резултатите до момента показват, че тя работи отлично. Паралелно с това за най-засегнатите от кризата сектори “Транспорт”, “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Туризъм” трансформирахме мярката на 80/20, вследствие на което над 700 фирми ще бъдат подпомогнати с общо 43,5 млн. лв. Български малки и микро фирми получиха безвъзмездно близо 110 млн. лв., а до средните предприятия ще достигне ресурс от 200 млн.лв”, пише още премиерът.

В “графиката” е посочено и че България е “поискала 512 млн. евро по инструмента SURE за справяне с безработицата”, а запазването и осигуряването на заетост, както и обезщетенията за безработица ще струват 1,4 млрд. лева. 

Източник: FrogNews