Начало FrogNews Борисов пропусна откриването на столичното метро, но се появи на лидерска среща в ЕС
0

Борисов пропусна откриването на столичното метро, но се появи на лидерска среща в ЕС

0

Въпреки че упорито избягва публични изяви у нас, премиерът Бойко Борисов взе участие в лидерска среща в Словения. Министър-председателят се включи в ежегодния Стратегическия форум, който този път се състоя в град Блед. Основната тема бе свързана с епидемията от COVID-19 и предизвикателствата, с които държавите-членки се сблъскват.

По време на срещата Борисов предложи спешно да бъде създаден “Медицински щит” за действия срещу инфекцията. Идеята е да се въведат различни степени на опасност – червен, жълт и зелен код, като държавите да реагират по протокол. Единните правила трябва да посочат как да функционират училища и детски градини, както и каква ще бъде ситуацията с провеждането на спортни прояви, например.

“Всяка държава членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта”, каза още той.

Дебатът продължи близо час и половина. В него на живо се включиха управниците на шест държави – България, Чехия, Хърватия, Словения, Полша, Унгария и Сърбия. Чрез видео участваха управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и премиерът на Италия Джузепе Конте.

Борисов отсече, че светът се е провалил в борбата с епидемията, а солидарност не е имало.

“Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка – за психическото здраве на хората”, заяви министър-председателят. Борисов акцентира, че всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност. “Ние какво им казваме всеки ден – идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа – защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19”, заяви Борисов.

Борисов обаче не коментира протестите в страната.

Източник: FrogNews