Начало FrogNews Борисов опитва да помпа мускули за факти, известни отпреди месеци
0

Борисов опитва да помпа мускули за факти, известни отпреди месеци

0

Борисов отново се похвали с действията на България спрямо здравните и икономически последствия от COVID-19. Премиерът продължава усилено да води политиката си в социалните мрежи като отбягва публични появи. Не му пречи обаче да се хвали с излишно напомпани данни, които са тенденция не само у нас, но и в цяла Европа и са известни още отпреди месеци.

“Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора. Само по схемата 60/40 над 300 000 работни места бяха запазени. Бяхме една от първите страни, които въведоха мярката и резултатите до момента показват, че тя работи отлично. Паралелно с това за най-засегнатите от кризата сектори “Транспорт”, “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Туризъм” трансформирахме мярката на 80/20, вследствие на което над 700 фирми ще бъдат подпомогнати с общо 43,5 млн. лв. Български малки и микро фирми получиха безвъзмездно близо 110 млн. лв., а до средните предприятия ще достигне ресурс от 200 млн.лв. Ако мерките на правителството не действаха, безработицата щеше да е 14%, а сега тя е на ниво – 7,5%”, посочи Борисов. 

Припомняме обаче, че още в началото, когато мярката бе въведена, редица представители на малкия бизнес посочиха, че от помощта ще се възползват само големи фирми и предприятия. Стана ясно още, че от “финансовата инжекция” са се възползвали предимно близки до властта компании. 

Припомняме още, че туристическия бранш няколко пъти е излизал на протести. 

Само за справка – Испания, която е една от най-тежко засегнатите от епидемията държави също прилага икономически мерки и то още на 19 март. 

Справка на ФрогНюз в сайта на правителството в Испания показва, че кабинетът е решил да въведе икономически мерки в различни сектори – здраве, образователна система, директни помощи към домакинствата, както и подпомагане на бизнеса. 

За компаниите е взето решение за облекчаване на данъчните плащания, като е въведена гъвкавост за период от шест месеца при поискване с по-ниски лихвени проценти. 

Чрез Официалния кредитен институт се одобрява конкретна линия за финансиране в размер на 400 милиона евро за задоволяване на нуждите от ликвидност на компаниите и самостоятелно заетите лица в туристическия сектор, както и свързаните с тях дейности, засегнати от настоящата ситуация.

Това позволява на компаниите, които са получили заеми от Генералния секретариат на промишлеността и малките и средни предприятия, да могат да отложат изплащането. Бонусите за социално осигуряване се удължават за прекъснати фиксирани договори, които се изпълняват между месеците февруари и юни в секторите на туризма, търговията и хотелиерството, свързани с туризма.

Относно безработицата, Борисов също заяви, че благодарение на мерките срещу коронавируса са повлияли на безработицата у нас, като към днешна дата цифрите показват, че тя е 7.5%. Тя обаче е започнала да намалява още миналата година, а данни на Евростат показват, че това е политика на цяла Европа. 

Чехия, Полша и Холандия са отчели най-ниско ниво на безработица от съответно 2%, 2,9% и 3% – иначе казано повече от два пъти спрямо България. 

Източник: FrogNews