Начало FrogNews Бойко Атанасов: Европрокуратурата би могла да разруши модела ”Борисов-Пеевски”
0

Бойко Атанасов: Европрокуратурата би могла да разруши модела ”Борисов-Пеевски”

0

Под въпрос е защо прокурорската колегия към ВСС иска да проведе точно такава процедура за избор на европейски делегирани прокурори. Изработени са правила, които имат съмнение. Оставено е на самите кандидати да се похвалят. Кадровият орган не представя информация.

Това заяви следователят в предаването “Честно казано с Люба Кулезич” Бойко Атанасов, един от кандидатите за делегиран прокурор на европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

“Начинът, по който самата прокуратура започва работа, може да покаже дали това ще е поредният неуспешен модел. От 2007 г. сме член на ЕС. Сиреч – оттогава трябва да се разследва неправомерно разходване на европейския бюджет”, заяви още Атанасов.

По думите му изискването за започване на работа е дали същите имат опит с делата, които са предмет на тази прокуратура. Заложеното от прокуратурата като критерий показва, че те не искат да знаят и процедурата няма да се проведе по тези правила, смята още Атанасов.

“Познавайки работата на ВСС и специално прокурорската колегия, посочил съм, че хората, заинтересовани да не се провеждат подобен род разследвания, ще впрегнат всичките си лостове, за да се случи така, че да не се направи нормален подбор”, заяви категорично следователят.

По думите му такива престъпления има (за корупция, бел.ред.). Присъди в България обаче няма.

Моделът “Борисов-Пеевски” функционира. Той пречи на прокуратурата да работи по тези дела. Европейската прокуратура би могла да разруши тези модели, допълни още Атанасов.

По думите му прокурорската колегия във ВСС се е доказала, че действа като един човек и даде за пример назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Източник: FrogNews