Начало FrogNews Бетонови блокчета на хоризонта: Каваци се превръща в Слънчев бряг?
0

Бетонови блокчета на хоризонта: Каваци се превръща в Слънчев бряг?

0

„Това са надгробни плочи.“

„Индиректното бетониране на плажовете е по-екологично и хуманно. Налагането му като технология допринася за пълноценно прекарване на свободното време сред природата и в близост до водата.“

„Мафията си разхвърля плажните принадлежности!“

Тези и още други подобни коментари четем в социалните мрежи, където от вчера активно се споделят снимки на бетонови късове, стоварени на плажа на “Смокиня-север”, Каваци.

Пред Нова телевизия концесионерът на плажа обясни, че няма унищожаване на плажна ивица или дюни. Блокчетата щели да бъдат вкопани в пясъка, за да се поставят върху тях основите на три, по думите му, временни заведения на мястото на разрушените преди месец и половина.

„По разпореждане на министър Стела Балтова Министерството на туризма ще извърши незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера“, се казва в позиция на ведомството.

„При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г.“, заявяват още от там.

„Внесените и одобрени през 2021 г. в министерството на туризма схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, като министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри. Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община. Към настоящия момент в Министерството на туризма няма информация по отношение на това дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене“, се казва още в позицията.

Източник: FrogNews