Начало FrogNews Анри Кулев: В Закона за киноиндустрията големите теми са превърнати от ценност в стока
0

Анри Кулев: В Закона за киноиндустрията големите теми са превърнати от ценност в стока

0

Слушах министър Банов много внимателно сутринта. Той каза, че имало много неясноти в писмото ни до президента. Нещата били разплути. Много е конкретно – подменена е философията на този Закон за киноиндустрията. Големите теми са превърнати от ценност в стока. Това е най-важното. От това по-голяма конкретика, здраве му кажи…

Това заяви в ефира на bTV режисьора Анри Кулев. Повод за коментара му е ветото, което гилдията иска върху Закона за филмовата индустрия. Той се превърна в разделителна линия между творците, като голяма част от тях бяха категорични – става дума за лобизъм.

Според Кулев има и голямо нарушение в правилника на Народното събрание, тъй като между първо и второ четене на закона са прикачени “два вагона към композицията”, която вече пътува.

“Цялата българска продуцентска, режисьорска и всякаква гилдия е в един товарен вагон с красиви обещания”, посочи Кулев, според когото към този момент всичко е само на думи.

“Силно се съмняваме във възможността тези 10 милиона да дойдат регулярно през годините”, допълни още режисьорът.

Той обясни, че предстои съвсем скоро да бъде изготвен и правилник към закона, в които би трябвало да бъдат уточнени много неща.

Гилдията е категорична – три различни закона за бъдат приети.

“Нямаме нищо против – нека сериалите имат отделно място. Детайлите по отношение на тези три закона, накичени насила в една композиция, са много различни”, допълни още режисьорът.

“Записано е, че щом се движат картинките, значи става дума за кино. Това е грешно. Сериалите не са кино. Разликата е огромна. Киното били видеоклиповете. Всичко, което мърда… Това не е точно”, допълни режисьора и заяви – пропускат се огромни сектори и тяхната роля като например анимационното и документалното кино, които по думите му в България са силно подценени.

“Законът е подготвен така, че е направен за една-две големи чужди фирми”, категоричен беше още режисьорът.

Източник: FrogNews