Начало FrogNews Анна Славова: Предизвикахме ГЕРБ да отпусне финансова компенсация за всички деца без места в градините
0

Анна Славова: Предизвикахме ГЕРБ да отпусне финансова компенсация за всички деца без места в градините

0

С нашето предложение, между първо и второ четене на Закона за предучилищно и училищно образование, предизвикахме ГЕРБ да отпусне финансова компенсация за всички деца, останали без места в детските градини. Това каза народният представител от ”БСП за България” Анна Славова.

В средата на юли тя заедно с депутатите от социалистическата партия Евдокия Асенова, Кристина Сидорова, Виолета Желева, Надя Клисурска, Дора Янкова и Теодора Халачева направиха предложение родителите на деца, останали без място в градина и подлежащи на задължително предучилищно образование (3-та и 4-та група), да бъдат компенсирани финансово. Това се случи веднага, след като от ГЕРБ внесоха за гласуване в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование.

“С промените в този закон предучилищното образование става задължително за 4-годишните. Не е нормално да правиш едно образование задължително, без да осигуриш достатъчно места за всички деца или без да си дал алтернатива“, посочи Славова, която е член на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

По думите й тогава от ГЕРБ предлагаха да бъдат поети таксите за градини само на родители, които получават социални помощи. „Ние поискахме всички деца, останали без място, да бъдат обезщетени със сумата, която държавата отпуска за издръжката на дете, което е прието в градина. Второто ни предложение беше да бъдат поети от държавата таксите на всички деца, а не само на социално слабите семейства, тъй като това е поредното дискриминационно решение”, обясни народният представител.

Предложението на БСП беше прието “принципно” на заседание на Комисията по образованието и науката вчера.

“В крайна сметка, следващата седмица ще гласуваме да бъдат финансово компенсирани родителите на всички деца, които не са приети в градина – от 1-ва до 4-та група. Радвам се, че от състезанието между управляващи и опозиция спечелиха родителите на малки деца“, заяви социалистката.

„Фактите са си факти – принудихме ГЕРБ да поправят пропуска си в закона. Другата седмица в пленарна зала ще гласуваме и точка, според която държавата поема минимум 50% от таксата за градина на децата в задължително предучилищно образование, тоест в 3-та и 4-та група”, каза Анна Славова.

Източник: FrogNews