Начало FrogNews АЛДЕ: На 18 септември предстои вътрешна дискусия относно събитията в България
0

АЛДЕ: На 18 септември предстои вътрешна дискусия относно събитията в България

0

По време на срещата Източник: Фейсбук, Силвия Атипова

Протестиращи срещу управлението на Борисов наши сънародници се срещнаха днес с шефа по комуникациите на Алианса на либералите и демократите да Европа /АЛДЕ/ Дидрик де Шатзен. За това съобщи във Фейсук един от участниците – Силвия Атипова. На 18 септември предстои вътрешна дискусия относно събитията в България, съобщил Дидрик де Шатзен.

Централата на АЛДЕ в Брюксел, 9 септ 2020г, късна сутрин
Групата съмишленици, с които миналата сряда посетихме централата на ЕНП, за да ги питаме дали все още подкрепят правителството на Борисов след разкритията от последните месеци, днес посетихме АЛДЕ, за да ги питаме за ДПС и Доган.

Поискахме среща с Ханс ван Баален и Дачиан Чолош, но този път вместо да ни накарат да чакаме, а после да ни помолят да напуснем, с нас се срещна Дидрик де Шатзен, началник отдел “Комуникации” в АЛДЕ.

Г-н Шатзен беше изключително благоразположен към нас, изслуша въпросите ни и ни каза следното:
– На 18 септември предстои вътрешна дискусия относно събитията в България. Той благодари за детайлното писмо с въпроси, което му връчихме и ни уверени, че то ще попадне в досието на срещата.

– Наясно са, че писмото, което евродепутатите на ДПС разпространиха веднага след Росенец не е представяло вярната картина (през месец юли Ханс ван Баален и Дачиан Чолош защитиха публично Ахмед Доган за събитията в Росенец след като от ДПС изпратиха писмо до Алианса, в което акцията на морския бряг бе определена като нахлуване в частен имот). Тогава ван Баален определи протестиращите като „екстремисти“.

Дачиан Чолош излезе с подкрепа за Доган, но след надигналото се възмущение от нас и наши сънародници в Туитър и по имейл излезе с повторно изявление, в което призна, че след като се е запознал с фактите, оттегля подкрепата си за Доган.
Очакваме ван Баален също публично да оттегли подкрепата си за Доган, а АЛДЕ най-после да се произнесе по темата за институционалната криза в България и полицейския произвол от протеста на 2 септември.

Ще следим развитието на събитията активно, включително с нови посещения до ЕНП и АЛДЕ, ако се налага.

Източник: FrogNews