Начало FrogNews Акад. Петрунов: Ако вирусът продължава развитието си, ще се ваксинираме всяка година
0

Акад. Петрунов: Ако вирусът продължава развитието си, ще се ваксинираме всяка година

0

“Настоящите ваксини оказват влияние на всички варианти на COVID-19, но в различна степен, така е и с вида от ЮАР – влияят, но по-малко”, обясни той по Нова телевизия.  

Специалистът отбеляза, че се е смятало, че ваксините ще ни предпазят на 100% от всички щамове на вируса, но това не се е случило.

За ваксината на Johnson & Johnson  той информира, че показва висока ефективност на различни места – Южна Америка, САЩ, Африка, при това с една доза.

За него втората доза е много важна, а ваксините трябва да се поставят, както е протекло клиничното изследване, а не някой да реши самоволно, че ще слага само една доза или да променя времето на поставяне на двете дози. Но подчерта, че дори само едната доза предпазва до 50%.

“Преболедувалите не бива да си слагат ваксина много скоро, защото те имат вече антитела, а ваксината стимулира допълнително имунната система, което не е добре. Не е нужно те да се изследват за натрупаните антитела, просто трябва да изчакат няколко месеца”, заяви имунологът.

“Вече се говори, че коронавирусът не е инфекция предимно на белодробната система, а на сърдечно-съдовата”, допълни той.

Относно автоимунните заболявания академик Петрунов отбеляза, че зависи какво точно е заболяването, за да се прецени дали човек да се ваксинира, или не.

Според него няма значение с коя ваксина от одобрените ще се ваксинираме, тъй като те са сходни като действие и неслучайно са одобрени. Той подчерта, че ваксината ни помага да минаваме през болестта по-леко, а ваксинираният може да заразява и може да бъде заразен.

“Преди се смяташе, че преболедувалите рядко могат да се заразят отново, но това се опроверга и все по-често се случва”, заключи акад. Богдан Петрунов.

Източник: FrogNews