Начало FrogNews Адвокат: Из нета се завъртя името на полицая Христо Шоколаров, който бил на 7 различни места в едно и също време
0

Адвокат: Из нета се завъртя името на полицая Христо Шоколаров, който бил на 7 различни места в едно и също време

0

Днес из нета се завъртя името на полицая Христо Шоколаров, който – оказа се – бил на 7 различни места в едно и също време според собствените му свидетелски показания.
Ясно е че този полицай трябва вече да е бивш полицай!

Трябва да кажа обаче, че за годините си практика, съм забелязал, че лъжесвидетелстването от полицаи е практика, а не изключение. И то се случва съвсем невинно, без да прави впечатление.

Най-типичният пример, който у нас се приема за едва ли не в реда на нещата е в показанията си двама, че и повече полицаи, да прочетат написаната докладна записка. В резултат, в делото имаме два, три, че и повече разпити, които съвпадат дословно със запетайките. Често тези показания се четат в съдебно заседание, тъй като полицаят не си спомня нищо конкретно, след което стават основа за присъда.

Допълнително, в разпитите полицаите имат ключови фрази. Те са очевидна лъжа, която по никакъв начин не съответства на нормалния живот, който ни е познат от улиците, но пък влизат в фактическата обстановка на присъдите. Така например 99% от случаите на доброволно предадени малки количества коноп, извършителят, виждайки полицаите, “видимо се притесни, а като го попитахме дали има нещо незаконно, извади от джоба си свивка зелена тревиста маса”. Също така, ако управлява автомобил – “очите му блестяха, и говореше завалено”.

Накрая, много характерно за полицейските показания е ползваното множествено число: “Видяхме го”, “Попитахме го”, “Спряхме го”, “претърсихме го” и т.н. По този начин се избягва всякаква персонална отговорност (големият ужас на всеки държавен служител у нас, в т.ч. и полицая), а показанията са някаква клиширана история, около която винаги може да се закачиш.

Така описани, откровените неистини бълвани от полицаите се приемат безкритично от прокуратура и съд, а после неистината обвита в удобна за обвинителната теза опаковка, става част от съдебните решения, които оформят реалността ни.
И за да не кажат, че само критикувам, а никакво решение не давам, ще завърша се един приятелски съвет към другарите полицаи:

Приятели, едно тефтерче, с бележки от тази и тази дата, връща толкова ярко спомените ви години след това, че сами ще се изненадате колко по-интересен, шарен и разнообразен е живота. При това, по силата на процесуалния ни закон имате пълно право да го ползвате. По този начин ще помогнете на всички участници в процеса, а от там и на обществото като цяло.

Адвокат Калин Ангелов, Фейсбук

Източник: FrogNews