FrogNews

Лаици са разпространили записите с Борисов. Оставили са дигитални следи

Въпрос на време е да се стигне до източникът, разпространил записите с гласа на премиера Бойко Борисов. Подателят на последните скандални файлове е оставил следи.

Това заявиха пред bTV експерти по киберсигурност, които смятат, че става въпрос за лаици.

ФрогНюз припомня, че преди малко повече от седмица в пространството се появиха записи, за които се твърди, че са с участието на премиера. В тях мъж с гласа на Борисов използва вулгарни квалификации по адрес на председателя на НС Цвета Караянчева.

Преди два дни пък се появи нов запис, на който се твърди, че премиерът говори с бизнесменът Валентин Златев, както и със свой приближен човек. Премиерът му дава инструкции как да се държи пред медиите, как трябва да се подиграват на президента Румен Радев – “да изглежда смешен”. Още в началото, когато скандалът набираше мощ, от управляващата партия определиха записите като фалшиви. Дали това е така, е обект на експертиза.

Днес експертите потвърждават, че последният имейл е пратен от платформата “Гориламейл”, с цел подателят да скрие самоличността си. Сайтът генерира компютърно създаден адрес, който се заличава след определено време. Подателят обаче е оставил и следи, а анонимният мейл води до домашна мрежа в Гърция – нещо, което според специалистите говори за белег на аматьорство.

“Този някой, където е оставил следа, че се е свързвал – може да е през ТОР или VPN. Те оставят следя, тъй като това е един тунел, който се изгражда от точка до точка, значи може да се проследи кой е първоизточникът. Човек с малко по-сериозни познания никога не би оставил толкова много следи, колкото са оставени в този мейл”, коментира Мирослав Стефанов.

Източник