FrogNews

Кирил Ананиев с четири нови заповеди заради епидемията от COVID-19

Четири нови заповеди издаде здравния министър Кирил Ананиев във връзка с удължената епидемична обстановка у нас. Внесените промени са частични и се налагат срещу разпространението на COVID-19 в страната.

Забранява се влизането у нас на граждани. Изключение ще правят пътуващите с цел обучение – за дейности по приключването на учебната година, както и за практически обучения и изпити по практика. Същото се отнася за и за дейностите по подготовка на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно те да се осъществят от разстояние.

В заповедта за задължителната изолация и болничното лечение е посочено, че пациентите с COVID-19 се изписват от лечебното заведение след преценка на лекуващия лекар за тяхното състояние, ако са изпълнени определени условия. Едното условие е да са документирани минимум 10 дни след появата на симптомите и минимум три допълнителни дни без оплаквания. Другото условие е наличие на два отрицателни теста за COVID-19.

Задължително се изискват два отрицателни PCR-резултата в два последователни дни за лицата, при които се налага последваща медицинска грижа в лечебно заведение. Същото важи за настанените в места за предоставяне на социални услуги и за хората с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи.

Маските на закрити обществени места остават задължителни. Тази мярка няма да важи за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито по време на физическата им дейност.

В заповедта, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и “Локомотив”-Пловдив на националния стадион “Васил Левски” се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м. Мачът ще се проведе днес.

Източник