Начало Биволъ Kражба на разследване на Биволъ се “узакони” чрез журналистическа награда

Kражба на разследване на Биволъ се “узакони” чрез журналистическа награда

0

Генка Шикерова направила предаване* за наградите на фондация “Радостина Константинова”. Поканила наградените Теодора Трифонова от бТВ и Николай Стайков от АКФ. Самата Генка – тоже наградена от същата фондация.

Теодора Трифонова, която ползва разследванията на Биволъ, без да се позове по никакъв начин на тях, считала че имало атака от нас не към нея, а към бТВ. Хубаво е да имаш широк медиен гръб и да се криеш зад него. Някак си по-комфортно и спокойно се чувстваш, сваляш отговорности и парираш опасности… Знаеш за кого и за какво работиш и знаеш точно, че ще ти бъде добре заплатено за работата, а ако се издъниш – медията ще те покрие с респектиращия си финансов, обществен и юридически ресурс.

Да работиш разследващ журналист в извънсистемна медия като Биволъ, без заплати, хонорари и привилегии, но с щедри заплахи, всевъзможни атаки и лична саможертва – това е непознат лукс на свобода за колегите от големите “национални” и казионни медии!

Стайков пък, за да омаловажи липсата на журналистическа етика от страна на колежката си събеседничка, мъдро констатирал, че нямало монопол върху информациите и регистрите, т.е. всеки може да ползва разследвания и публикации, без да се позове на първоизточник, с простото алиби, че също можел да си намери информацията. Можел, можел, ама не го направил, първо видял и прочел в Биволъ, пък тогава се сетил…

Не ни се случва за пръв път да награждават друг заради наши достижения. Така за “Стенограмата КТБ” заради която се съдихме и осъдихме успешно президентската институция, награда от “Програма достъп до информация” получи… журналист от BiT. 

Това Етичен кодекс, Закон за радиото и телевизията, в който е залегнало задължителното спазване на Етичния кодекс – празни приказки на едни маргинали от Биволъ, които заслужават да си бъдат плагиатствани, защото в мафиотизираната държава и без това са главна мишена на свинската пропаганда и всички институции. Не е важно, че Биволъ е споменаван коректно и цитиран в международните медии като първоизточник на #КъщиЗаТъщи – важното е местният ПР “да вървой”.

А че в портфолиото на Биволъ са големи награди, за които те само могат да мечтаят и които представят българската журналистика на световно равнище, това винаги се маргинализира от комплексираните родни колеги!

Нас награди в проядената от зависимости и корупция Бг не ни блазнят. Същата тази фондация “Радостина Константинова” брутално и безпринципно ни отне преди време Голямата награда, защото разследванията ни директно засягаха Пеевски и Доган! В Бг журналистическите награди трябва да се раздават правилно и “коректно” и изключения не се допускат. Сега и да ни дават такива – връщаме, ако сметнем, че са свързани със задкулисие или нечисти субекти! Но тук фактите са налице, а правилата и нормите в журналистическата етика са вечни!

Всичко това в “заводската седянка” е ОК. Наградили се, направили си наградените предаване, събрали се, хвърлили парченце сарказъм срещу Биволъ – нас бълха ни ухапала. Обаче как да не обърнем внимание, че продуцентката на предаването на Генка е в същото време и… председател на журито наградило своята водеща и 2-мата й гости. Малко реклама никога не е излишна – правиш предаване, логично е да си го промотираш чрез някоя от нароилите се многобройни родни фондацийки и журналистически награди “на всеки километър”.

Дългогодишната шефка на новините в бТВ Люба Ризова сега е продуцент на Шикерова в предаването “Алтернативата” по ТВ1. Какво лошо има да даде награда на водещата на своето си предаване и да се саморекламират? Обаждала се била на членове на журито да гласуват за Генка – айде сега! А че Антикорупционният фонд на Стайков е в спонсорското лого на надписите на същото това предаване – е, случайно съвпадение…

Навремето Люба Ризова бе шеф и на екипа от репортери на “Господари на ефира”. Предаването не получи нов договор, след фиктивното пребиване на репортера Димитър Върбанов.

В едни други среди и обстоятелства, подобни обвързаности се наричат “конфликт на интереси”. В българските медии обаче си е “приятелско шушукане”. Огромното обществено влияние обаче е и огромна отговорност и изисква висока професионална и морална класа! А това, че трябва да сме от едната страна на барикадата е безспорно. Но барикадата се нарича Истина и ние сме винаги и неизменно от нейната страна!

*”Алтернативата” по ТВ1 от 28/06/2020.

Снимка: Screenshot от предаването.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations – DRJI.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations – DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Екип на сайта за разследваща журналистика. Научете повече за създателите и журналистите на Биволъ тук
Latest posts by Екип на Биволъ (see all)

Източник: Биволъ