Начало Биволъ Млад фен на ГЕРБ поиска акциите на Левски

Млад фен на ГЕРБ поиска акциите на Левски

0

20 годишният Венцислав Манчовски от мездренското село Горна Кремена е поискал акциите на ФК Левски, които Васил Божков – Черепа джироса на премиера Бойко Борисов, съобщи бТВ. В писмо, изпратено до медиите той обещал да дава на клуба 80% от годишните приходи на фирмата си “Жи-Пи-Груп”.

Ако това не е някаква шега с близката до властта фирма “Джи Пи Груп”, става дума за твърде мъгляво и несъстоятелно предложение. “Жи-Пи-Груп България” е регистрирана през януари т.г. и има 10 лв. капитал.

Биволъ се свърза с Манчовски и попита с какви доходи той смята да издържа клуба. “Това ще стане ясно на по-късен етап” – каза той.

Манчовски обаче се похвали, че фирмата му “Жи-Пи-Груп България” имала “близо милион лева оборот за няколко месеца” от “строителство, ремонт и реконструкция на територията на Европейския съюз”.

Това което аз предприех като предложение е не е фирмата да получи акциите на Левски, а аз лично да се заема с Левски, като смятам, че възможностите, които имам, като комуникация, като контакти, страшно много ще помогнат на Левски.

Попитан дали все пак разчита на финансов ресурс от тази фирма, Манчовски каза, че не разчита само на тази фирма, а на много фирми. Той обаче официално е собственик само на една компания. Преди това Манчовски е работил като управител във фирмата “Алфа Тех България”, която показва скромни приходи от търговска дейност за 2018 г. – 68 хиляди лв.

Младият мениджър в работна среда. Снимка: Профил на Манчовски във Фейсбук

Младият бизнесмен каза също, че фирмата му е спечелила две обществени поръчки, които са изпълнени, но не посочи какви. Фирмата имала над 46 човека на постоянен трудов договор и подизпълнители. В регистъра на обществените поръчки по партидата на “Жи-Пи-Груп България” обаче не се откриват възложени договори.

Запитан за сходството в имената между “Жи-Пи-Груп България” и близката до Валентин Златев “Джи Пи Груп”, той отрече всякаква връзка.

В сайта на фирмата, който съществува от една седмица, са изброени мащабни инфраструктурни дейности като строежи на магистрали и летища.

С помощ от “норвеШкия механизъм”

В страницата, посветена на Манчовски като изпълнителен директор на “Жи-Пи-Груп България” пише следното (оригиналният правопис не е променен б.ред.):През 2019 година печели Трансграничен проект финансиран по Норвешкия механизъм „Трансгранично сътрудничество България – Кипър“ участва в проекта като координатор от страна на България. По време на реализиране на проектната дейност от Дирекция „Бюро по труда“ град София са изпратени на обучени 25 служители в Кипът където участват в създаването на Многофамилна жилищна сграда „Неон“.

Будният младеж твърди в своята Facebook страница, че е учил в Софийски университет, работил е като Заместник – председател сектор Телекумоникация (изписването е в оригинала) и контактно обслужване в Камара на работодателите в Република България. Посочил е и работа във фирмата “Лет Директ Строй” АД, която обаче не се открива в Търговския регистър.

Манчовски не е от заможно семейство. Родителите му живеят в с. Горна Кремена и имат запори върху няколко скромни семейни имота от НАП, което говори за по-скоро скромни финансови им възможности. Финансов директор на новата му фирма е баба му Вера Манчовска, която е била “Главен счетоводител на Варови фабрики в град Мездра и изпълнител на големи инфраструктурни проекти като част от ВЕЦ централи, ТЕЦ централи, Създаване на жилища за бежанци, подобряване на инфраструктурата на Област Видин и др.

Младият Манчовски агитира за Фандъкова. Снимка: Фейсбук профил на Венцислав Манчовски

Няколко проекта с ГЕРБ

Политическите симпатии на Манчовски обаче са ясно дефинирани. Той е фен на ПП ГЕРБ и агитира за партията във фейсбук профила си, както се вижда от многобройните снимки, сред които и такива с Лиляна Павлова и Мария Габриел.

Попитан за връзката му с ГЕРБ, Манчовски разказа, че с бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов били изпълнили “заедно няколко проекта”.

Цветан Цветанов и Венцислав Манчовски

Попитан за подробности той разказа, че с помощ от Цветан Цветанов са оборудвали компютърна зала в училището, в което е учил в Мездра. Компютрите били дарение от Парламентарната група на ГЕРБ и магазина “Технополис”.

Манчовски отрече намерението му да вземе акциите на Левски да е свързано с политически мотиви. Той се  дефинира като поддръжник на клуба, който иска да му помогне.

“Виждате, че не се крия. Съвсем отговорно стоя зад предложението си да стабилизирам Левски” – заключи младият предприемач.

Венцислав Манчовски не изплува за пръв път в публичното пространство. Преди три години прокуратурата в Пловдив започна проверка за фалшифициран документ от българското представителство на ЮНЕСКО, на който личи името на Манчовски. Документът е бил използван от група младежи, за да оправдаят продажби на билети за мним благотворителен концерт в помощ на сираци.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations – DRJI.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations – DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Специализиран в журналистика на данните и фанансови разследвания. Член на борда на OCCRP от 2016 до 2018 г. Global Shining Lights Award за 2017 и 2019 г.
Latest posts by Атанас Чобанов (see all)

This post is also available in: English

Източник: Биволъ