Начало Биволъ Балчик се готви да хариже улица до морето на Станко с влака-убиец от Хитрино
0

Балчик се готви да хариже улица до морето на Станко с влака-убиец от Хитрино

0

Общинарите в Балчик трябва да гласуват днес (29 октомври) проект за изменение на ПУП на общинска улица на първа линия до морето, за да стане тя част от имот на фирмата “Бряг” ООД. В нея съсобственик е Станко Станков от “Булмаркет ДМ”, чийто влак се взриви в Хитрино. Документацията, обосноваваща този скандален проект, разкрива и документната врътка, чрез която “Бряг” ООД се сдобива с общинската собственост до самия бряг.

Предложението за изменение на ПУП на Община Балчик

Станко Станков е бивш кмет на Балчик и едноличен собственик на фирмата “Проект ЕС” ЕООД, която държи 50%. от капитала на “Бряг” ООД. Другите 50% са собственост на “Варна Инвестмънт Къмпани” на Димитър Стойков.

В разгара на имотния балон през 2007 г. фирмата “Бряг” ООД придобива от Община Балчик срещу 1,16 милиона лева общински имот на брега на Дамбата.  Тогава “Бряг” е собственост на офшоркu регистрирани в САЩ и Белиз. Имотът е изключително атрактивен, тъй като е на първа линия до морето. Върху него вече има издигнати на груб строеж къщички и други постройки. Те лесно могат да бъдат премахнати, за да се разчисти терена за нов строеж на хотел или ваканционни имоти.

Пред имота на обаче минава общинска улица, опираща в оградата на Двореца. Не е ясно на какво основание Община Балчик през 1995 г. придава към имота част от улицата, която тогава не е дори общинска, а държавна собственост. По принцип такъв акт би трябвало да няма правна стойност и де факто имотът се явява заграбен.

Освен това, ако решението мине през гласуване в Общината, напълно ще бъде отрязан достъпа до лицето на държавния имот на Ботаническата градина към Двореца в Балчик.

Схема от 1995 г.

“Бряг” ООД се възползва умело от ситуацията. През 2015 г. фирмата си изважда констативен нотариален акт, с който бившата общинска улица де факто става частен имот. Така в границите на нейния имот се включва придобитата от общината територия.

Всички тези действия на заинтересованото юридическо лице обаче удрят на камък, тъй като в приетия ПУП на Балчик имотът си остава улица общинска собственост. Ето защо сега Станков и съдружникът му искат от общината да промени ПУП-а, за да им се предостави половината от улицата пред техния имот. В момента на това място има обществен паркинг, който ще бъде орязан наполовина, ако докладната на кмета на Балчик бъде приета.

Кой е Станко Станков?

Припомняме, че Станко Станков беше управител на скандалната фирма “Булмаркет”, чиито цистерни се взривиха в Хитрино. Биволъ има няколко разследвания, които доказват, че към момента на инцидента в Хитрино, собственик на взривилия се влак, който уби седем души, рани 28 и разруши 23 къщи, се явява социално слабият кипърец Георгиус Георгиу. 

По това време същият е собственик и на най-големите ски концесионери в Пирин и Витоша, както и лицето, което стои зад 1.2 млрд. лв. кредити от ПИБ към десетки съмнителни офшорки. След инцидента в Хитрино и нашите публикации, Станков беше засечен от наш репортер да излиза от централния офис на ПИБ, а впоследствие изкупи дяловете на Георгиус.

Също така стана ясно, че сметките на “Булмаркет” в ПИБ са източени, за да се предотврати изплащане на обезщетения на пострадалите. Станков е сключвал полици застраховка-живот за работниците си в полза на самия себе си и в лично качество е инкасирал парите след  злополуки. От “Булмаркет ДМ” уточниха, че застраховки са правени в полза на Станко Станков, за да може той да борави със средствата, ако възникне проблем със застрахователната компания.

В същото време “Булмаркет” не са застраховали влаковите си композиции и камиони така, че полиците да покриват щетите в случай на инциденти, като този в Хитрино.

На този фон Станков очевидно е “застраховал” добре имотните си активи в Балчик.

Очакваното решение на Общинския съвет на града, прославил се с изгнанието на 5G мобилните мрежи, може да затвърди пазарната стойност на имотите на Станков като им придаде голяма част от крайбрежната улица и узакони по този начин нейното фактическо заграбване.

Димитър Стоянов. Редактор Атанас Чобанов

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations – DRJI.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations – DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Работил в БНР, бТВ, Нова Телевизия и АгроТВ. Носител на приза “Журналист на годината” за 2018 г. Носител на специалната награда George Weidenfeld за смела разследваща журналистика за 2019 г. Почерпете Димитър и гарантирайте така неговата авторска мотивация, нашата редакционна независимост и Вашето читателско право на честна и обективна журналистика.
Latest posts by Димитър Стоянов (see all)

Източник: Биволъ