Начало E-vestnik Първи преки дебати между Тръмп и Байдън – какво да очакваме
0

Първи преки дебати между Тръмп и Байдън – какво да очакваме

0

Джо Байдън и Доналд Тръмп

Въпросът за определянето на наследника на покойния съдия от Върховния съд на САЩ Рут Бейдър Гинсбърг вероятно ще заеме водещо място в първия от трите предизборни диспута между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Защото този, който бъде избран за овакантената длъжност, може да се окаже решаващият глас при вземането на решения на съда по спорни въпроси като абортите.

На 29 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп и претендента на демократите за Белия дом Джо Байдън ще се изправят един срещу друг в първите преки дебати.

Диспутът, който ще се състои само пет седмици преди изборите на 3 ноември, така или иначе щеше да е важна възможност за двете страни да убедят избирателите, че те са правилният избор. Но сега, след кончината на съдия Рут Бейдър Гинсбърг от Върховния съд, тези дебати придобиват още по-голямо значение.

И затова освен по теми като здравеопазването, коронавируса, икономиката и гражданските размирици заради расизма двамата кандидати вероятно ще влязат в разгорещен спор и по въпроса за наследника на покойната съдийка, известна с либералните си възгледи.

Републиканецът Тръмп бърза да определи заместник на Гинсбърг възможно най-скоро – най-вероятно той ще е консерватор, а Байдън призовава изборът на новия съдия да бъде отложен и той да бъде номиниран от победителя в изборите.

След като въпросът за съда става толкова важен само седмици преди изборния ден, на преден план може да излязат и други теми. От решенията на съда може да зависи съдбата на здравното осигуряване, както и правото на аборт, което може да бъде ограничено или защитено от деветчленния съдийски състав.

Но все пак основно място в дебатите ще има коронавирусът. В САЩ починаха над 200 000 души, като според Байдън много от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени, ако Тръмп беше реагирал по-добре.

Президентът настоява, че правителството му се справя с епидемията безпогрешно и обвинява медиите в негативно отразяване на темата. Той ще трябва да се защити и да обясни многото изгубени работни места и затварянето на предприятия от малкия бизнес заради пандемията.

Байдън ще изтъкне ролята си за приемането на Обамакеър (неофициалното име на т. нар. Закон за достъпните здравни грижи, разширяващ обхвата на здравното осигуряване), докато Тръмп ще бъде в неизгодна позиция, опитвайки се да обясни защо е против този закон, без да е предложил негова алтернатива, откакто е на власт.

Седемдесет и четири годишният действащ президент ще влезе в дебатите в ролята на изоставащ в социологическите проучвания, като разликата между него и Байдън в изследванията на общественото мнение през последните месеци се оказа трайна.

Още повече, че Републиканска партия като цяло има проблеми и е под стрес заради важни надпревари за места в Конгреса. Увеличават се шансовете, че демократите ще променят статуквото и през януари вече ще контролират и двете камари на законодателния орган на САЩ.

Представянето на президента може да има негативен ефект за цялата партия. Имайки предвид засилващото се напрежение, не е ясно как той се подготвя, участвайки например в симулация на дебати.

Кампанията на Тръмп вече месеци наред напада Байдън за умствените му способности, настоявайки, че 77-годишният бивш вицепрезидент има признаци на сенилност.

За Байдън това значи, че с повишено внимание ще се следи дали речите и отговорите му звучат свързано. Но това също така поставя летвата сравнително ниско – ако се покаже компетентен по различните теми и говори добре, ще може вече да се чувства победител.

Миналата седмица на среща с обществеността Байдън без да се затруднява изреждаше специфични подробности за бъдещата ваксина срещу коронавируса и изглежда бе на една вълна с хората, които му задаваха въпроси, изразявайки съчувствие към житейската съдба на всеки един от тях.

От друга страна, на подобна среща по-рано този месец Тръмп изглеждаше объркан, а после се наложи екипът му да опровергава някои от отговорите му на въпросите за коронавируса – например екипът му настоя, че президентът не е привърженик на стратегията на „стадния“ имунитет, въпреки че на срещата с избирателите внушенията бяха точно такива.

След предстоящия на 29-и диспут ще има още два, като единият ще бъде отново под формата на отговори на въпроси на избиратели, а последният ще се състои непосредствено преди изборния ден и ще премине в класическия формат. Ще има и дебати между вицепрезидента Майк Пенс и номинираната за вицепрезидент от демократите Камала Харис.

Водещ на първия диспут ще бъде Крис Уолас, журналист от „Фокс нюз“ с репутацията на обективен представител на медиите, който не се свени да задава неудобни въпроси. Тази година заради здравните предписания срещу коронавируса броят на журналистите, които ще бъдат водещи на предизборните дебати, е намален.

При положение че вече започна предварителното гласуване и частичното гласуването по пощата, което през следващите седмици се очаква да става все по-предпочитан начин за гласуване, всеки дебат може да се окаже решаващ фактор за някои избиратели.

БТА

Източник: e-vestnik.bg

Сподели: