Начало E-vestnik По света обсъждат задължителна ваксинация срещу коронавируса

По света обсъждат задължителна ваксинация срещу коронавируса

0

Лаборатория за тест на коронавирус. Снимка: от видеорепортаж

В бъдеще ваксинацията срещу коронавируса ще бъде задължителна в Австралия, но не и в САЩ: дебатът започна още преди създаването на ваксина, докато по света се налагат все повече ограничения срещу разпространението на епидемията.

В САЩ, където част от населението изпитва жива неприязън срещу принудителни мерки като обикновеното носене на маска, въпросът изглежда решен: ваксината срещу COVID-19 няма да е задължителна.

Доктор Антъни Фаучи, директор на Националния институт по инфекциозни заболявания на САЩ, обяви вчера, че „не можем да задължаваме или да се опитваме да принуждаваме хората да се ваксинират“. „Никога не сме го правили“, заяви високопоставеният служител, член на екипа на Белия дом за борба с вируса, по време на видеоразговор, организиран от Университета „Джордж Вашингтон“.

„Можем да го направим задължително за определени групи като медицинските служители, но не можем да задължим цялото население“, добави той.

Правителството на Доналд Тръмп даде предварителна поръчка за стотици милиони дози на шестте компании, разработващи потенциални ваксини, и предвижда дозите да бъдат безплатни.

Няколко часа по-рано по радиото в Мелбърн австралийският премиер Скот Морисън обяви, че ваксинирането срещу коронавируса „трябва да е задължително“ в неговата страна с изключение на случаите, когато има медицински противопоказания.

Целта: 95 на сто имунизирани

Австралия си осигури получаването на „обещаваща“ ваксина чрез споразумение с шведско-британската фармацевтична група AstraZeneca. По оценки на австралийските власти трябва да бъде имунизирано 95 на сто от населението, за да се изкорени вируса.

В Австралия, където епидемията беше добре контролирана, преди да избухне отново в щата Виктория, властите въведоха нощен полицейски час и наредиха затваряне на предприятията, които не са от жизненоважно значение, които ще са в сила най-малко до 13 септември в Мелбърн, втория по големина град в страната.

Австралийската авиокомпания Qantas обяви катастрофалната загуба на 1,9 милиарда долара за годината поради „почти пълния срив на търсенето на полети“.

След появата на болестта в Китай през декември, пандемията причини смъртта на най-малко 781 194 души по света, според преброяване, извършено вчера от АФП на базата на официални източници. От началото на пандемията са диагностицирани над 22 187 780 случая на заразяване в 196 страни и територии. Страната с най-голям брой жертви, САЩ, регистрира 172 965 смъртни случая, от които 1286 за последните 24 часа. Близо една четвърт от откритите по света случаи са в САЩ.

Маски в Миконос

В Латинска Америка Колумбия, четвъртата най-тежко засегната страна след Бразилия, Мексико и Перу, е регистрирала над половин милион случая.

В Иран беше надхвърлен символичният праг от 20 000 жертви на COVID-19. Предвид притеснителните цифри и нарастването на броя на заразените по цялата планета се въвеждат все повече ограничения.

Относително пощадената от пандемията Финландия наложи вчера ограничения на пътуванията от повечето страни от ЕС, като се похвали, че вече има „най-строгата“ гранична политика в ЕС. Същия ден Норвегия добави Гърция, Великобритания, Ирландия, Австрия и някои региони на Швеция и Дания в списъка на страните, където се препоръчва да не се извършват пътувания „без наложителни причини“.

В Гърция властите обявиха, че въвеждат задължително носене на маски на остров Миконос. Вчера Испания съобщи за 131 дължащи се на коронавируса смъртни случая за една седмица, двойно повече от предишната, а регионът на Мадрид отново е най-тежко засегнат също като по време на пика на пандемията. Броят на новите случаи също нарасна с още 6700 нови потвърждения, открити за 24 часа, с което общият им брой надхвърли 370 000 души, най-високият брой в Западна Европа.

А също и зрителите на Тур дьо Франс

Във Франция броят на новите случаи през последните 24 часа надхвърли 3700, цифра, нечувана от месец май. Директорът на колоездачното състезание Тур дьо Франс призова зрителите да носят маска по време на надпреварата, което според него е въпрос на „здрав разум“.

„За зрителите на пътя очевидно няма какво да се питаме. Здравият разум сочи, че трябва да се носи маска, дори и ако въпросът дали това официално задължително зависи от префектите на 32-та департамента, които се пресичат“, заяви Кристиан Прюдом, директор на надпреварата.

В Италия, месец преди подновяването на футболния шампионат, вчера бяха обявени няколко случая на играчи, засегнати от COVID-19, в момента, когато някои клубове започват подготовката си преди сезона.

Зимните спортове също се подготвят за особен сезон. Международната федерация по ски публикува вчера своя протокол за тестове за COVID-19 за сезона 2020/2021 г., който обявява за задължително извършването на тестове на спортистите преди всяко спортно събитие, като нови тестове ще се извършват на всеки три или четири дни.

В събота в Китай феновете ще получат разрешение да влязат на футболен стадион за пръв път от началото на епидемията, по повод мач от шампионата на Суперлигата (1-а дивизия).

БТА

Източник: e-vestnik.bg

Сподели: