Начало E-vestnik Избори в Беларус: Ще отстъпи ли страхът от Лукашенко?

Избори в Беларус: Ще отстъпи ли страхът от Лукашенко?

0

Светлана Тихановская. Снимка: от тв екрана

Работещата в хлебозавод Елена се е увила в бяло-червено-бялото знаме, което символизира беларуската опозиция, за да участва в един от масовите митинги на Светлана Тихановска.

„Искам да имам свобода на словото, вече от нищо да не ме е страх. Да мога да изляза на улицата и да говоря открито, а не тайно“, каза 42-годишната жена, която е дошла да види кандидатката в малкия общински стадион на Молодечно. Като много други хора обаче тя предпочита да премълчи фамилното си име.

В град Молодечно с население 100 000 души северозападно от Минск хиляди хора се събират на тревната площ или по пейките на стадиона, за да чуят неочакваната кандидатка на президентските избори на 9 август, която изглежда е разклатила всемогъществото на управляващия от 26 години 65-годишен президент Александър Лукашенко.

Сред тях има много млади хора, които не са живели в Съветския съюз или в периода преди Лукашенко. Стеснителната Тихановска, която още изглежда леко учудена, че е тук, е посрещната с овация и викове „Промяна“.

„Това е моментът, в който всеки трябва да превъзмогне страха си. Да не мислите, че не ме е страх? Всеки ден ме е страх. Но събирам смелост“, каза тя на микрофона.

Тази 37-годишна домакиня се включи в предизборната кампания след арестуването през май на съпруга й, известен видеоблогър, който беше решил да предизвика Лукашенко чрез избирателните урни. Друг съперник на президента на тези избори, Виктор Бабарико, беше хвърлен в затвора, а трети, Валерий Цепкало, избра изгнанието.

А те не са единствените. Според правозащитната организация „Вясна“ най-малко 1100 души са били арестувани от май на предизборни събрания. Въпреки това, за всеобща изненада, Светлана Тихановска се превърна в явление.

Символ

Същите сцени се повтарят навсякъде, където тя отива, придружена от подгласничките си Мария Колесникова, бивша ръководителка на кампанията на Виктор Бабарико, и Вероника Цепкало, съпруга на заминалия в изгнание опозиционер.

„Важното е така да е не само в столицата, а и в градчета и селата“, отбеляза Олеся Рудник, изследовател в беларуския мозъчен тръст „Център за нови идеи“, като посочи, че тези три жени привличат избиратели и извън традиционната прозападна опозиция. Ден след посещението на Тихановска в Молодечно, тя е посрещната с впечатляващ шпалир в големия северозападен беларуски град Гродно.

На 26 юли около 10 000 души бяха дошли да я чуят в Гомел, родния град на съпруга й. Митингът продължи и през нощта с музика и с осветление от мобилни телефони.

На 30 юли в парка на Дружбата на народите в Минск се събраха около 63 000 симпатизанти въпреки страха от гонения и арестуването на 33-ма руски „бойци“, които са обвинени от властите в опит за организиране на размирици с помощта на съпруга на Тихановска.

„Тихановска днес символизира протестния вот срещу Лукашенко. Тя привлече всички, които не искат Лукашенко“, каза политологът Валерий Карбалевич.

Икономика, Русия и Ковид

Според наблюдателите тя се възползва от непопулярността на президента, когото критиците му са кръстили „Саша 3 процента“, какъвто според тях е истинският му рейтинг. Тази непопулярност се дължи на икономическите затруднения и обтегнатите отношения с руския голям брат, след като Москва винаги е била негов покровител.

Управлението на епидемията от коронавируса беше друг катализатор, след като Лукашенко отказа да признае сериозността на заболяването и определи епидемията като психоза. По градовете работодателите и жителите поеха инициативата да носят маски, да спазват дистанция и да работят от в къщи.

Според Олеся Рудник до истинско предизвикателство ще се стигне, ако Лукашенко бъде преизбран с явни измами. Нещо, което мнозина предричат. „Ще излязат ли хората по улиците след обявяването на резултатите? Това би било незаконно и тогава мнозина може да се уплашат“, каза тя.

Беларуските власти в миналото вече са смазвали демонстрации без никакво колебание. А Александър Лукашенко по време на предизборната кампания се погрижи да инспектира подразделенията и екипировката, които се използват за тази цел.

БТА

Източник: e-vestnik.bg

Сподели: