Начало Анализи АКФ: вместо отговори за “Осемте джуджета“ главният прокурор повтаря неистини

АКФ: вместо отговори за “Осемте джуджета“ главният прокурор повтаря неистини

0

На 31 юли, след публикуването на третата част от разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) „Осемте джуджета“) и запитан от журналисти за показаното, главният прокурор г-н Иван Гешев направи кратък коментар. В него преповтори вече заявената си позиция: всичко се проверява обективно и безпристрастно от прокуратурата, независимо дали става дума „за осем джуджета или за десет негърчета“; опровергана е една от тезите във филма за липсващи скъпоценности; зад АКФ стоят определени хора, един от които е подсъдим, с личен интерес от дискредитиране на специализираната прокуратура; действията на прокуратурата по казуса са доказали, че АКФ лъже, но оттам вместо да се извинят, продължават с нови твърдения(06:03 минута от посочения линк)

 

Вече подробно сме коментирали темата с „опроверганите от действията на прокуратурата“ разкрития във филма „Осемте джуджета“ и сме поставили множество конкретни въпроси, които до този момент не са получили никакъв отговор . Въпреки това считаме за необходимо още веднъж да подчертаем следното:

 

Първо, не отговаря на действителността, че е намерено натовареното в автомобила на Любена Петрова според разказа на Илия Златанов злато, което по документи е върнато на него от спецпрокуратурата в нарушение на закона, тъй като е било иззето от сина му Явор в хода на разследването. Според оповестеното от самата ПРБ са открити някакви златни монети, чието количество съответства на около 1 % от визираните във филма, а и не става ясно дали се касае за същите монети. Намирането се е случило в рамките на процесуално-следствено действие, извършено при множество процесуални нарушения, които сме коментирали пространно . И много повече пъти да бъде повторено едно невярно твърдение, това няма да го направи вярно.

 

Второ, както и сам главният прокурор отбелязва, разказаното от Илия Златанов за начина, по който е изчезнало златото, е само един от многото сюжети, разкрити във филма. Напротив, притеснителните сюжети се увеличават с нови свидетели и документи в публикуваната трета част на „Осемте джуджета“. Продължаващото фокусиране от прокуратурата единствено върху малка част от цялата история обаче (и то чрез позоваване на неточна информация) създава сериозни съмнения, че въобще съществува намерение да се проведе всестранна, обективна и пълна проверка на всички съмнителни факти около поведението на прокурорите от специализираната прокуратура и другите засегнати лица по казуса. Освен думите на свидетелите, във филма са показани множество документи, налични във връзка с това наказателно дело. Техният юридически прочит, сам по себе си, без никакви допълнителни обстоятелства, повдига много сериозни въпроси, които ние вече сме задали, и на които очакваме институционален отговор.

 

Трето, АКФ е изцяло прозрачна неправителствена организация – на интернет страницата ни са посочени хората, които я управляват, членовете на екипа и източниците на финансиране на дейността. АКФ не само че няма за цел да дискредитира който и да е държавен орган, а напротив – чрез работата си се надяваме да спомогнем за по-доброто функциониране на публичната власт в интерес на гражданите. Показването на нарушения и съмнителни практики в дейността на институциите може да има само позитивен ефект за тях самите, защото им помага при добро желание да ги преодолеят и така да заработят по-добре.

 

В този смисъл крайно притеснително за нас е обстоятелството, че основната реакция на филма до момента от страна на висши ръководители на важни публични институции като прокуратурата и Министерство на вътрешните работи не включва какъвто и да е коментар по съществото на повдигнатите легитимни въпроси.

 

Въпросите няма как да изчезнат нито с повтаряне на неверни твърдения, нито с акции, насочени срещу свидетелстващите във филма, нито с обяснението, че се задават от хора със скрити мотиви.

 

Източник: Антикорупционен фонд

Сподели: