Начало E-vestnik „Оставка“ и „Гешев е позор“ на немски в Берлин; „Сляпа ли сте г-жо Меркел?“

„Оставка“ и „Гешев е позор“ на немски в Берлин; „Сляпа ли сте г-жо Меркел?“

0

Протестиращи българи в Берлин в неделя. Готвят се да протестиратс плакати на немски пред канцлерството на Меркел. Снимка: Росен Иванов

„Искаме да покажем, че всички сме заедно и се подкрепяме, като съвпаденията в исканията са на 100%” – с тези думи започна протестът на българската общност в Берлин в неделя. Той вече е традиция в немската столица, но в неделя стана част и от координираните протести на сънародниците ни от цял свят.

Участниците в него „връчиха” символично подарък на премиера Борисов – учебник по наказателно право – а пространството пред посолството ни в Берлин беше озвучено от скандирания „Оставка!” и „Гешев е позор!”. С плакати и изказвания на немски език участниците в него разясняваха на минувачите какво се случва в България и как това се отразява на целия ЕС. Затова и следващата демонстрация на българската общност в немската столица ще бъде на ново място – пред сградата на Канцлерамта, местният еквивалент на българския Министерски съвет. Целта е да се запознаят все повече политици в Германия с българските проблеми – корупция, липса на реформи, цензура, унищожаване на природата… „Ще им зададем въпроса защо подкрепят правителство, което позволява това”, обясни един от организаторите на акцията.

Протестиращите носят плакати на немски и български. Снимка: Росен Иванов

Демонстрацията е насрочена за четвъртък, 6 август, в работно време, за да достигне до повече служители на Канцлерамта, посещаван и от Ангела Меркел.
На 23 юли сънародниците ни проведоха протеста си пред централата на Християндемократическия съюз. С възгласи на немски „Слепи ли сте?” и „Г-жо Меркел, защо си затваряте очите?” демонстрантите поискаха от управляващата партия, излъчила канцлера Меркел, да вземе отношение към ситуацията в България.

Немската полиция е осигурила охрана на българските протестиращи. Снимка: Росен Иванов

Източник: e-vestnik.bg

Сподели: