Начало Анализи Антикорупционният фонд започна работа по нов тригодишен проект, подкрепен от Фондация „Америка за България“

Антикорупционният фонд започна работа по нов тригодишен проект, подкрепен от Фондация „Америка за България“

0

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) започна работа по нов тригодишен проект за разкриване и противодействие на корупцията със заглавие „Устойчивост на усилията за борба с корупцията чрез увеличаване на общественото въздействие на разследванията и участието на общността“.

С него АКФ ще надгради усилията си от последните три години, довели до антикорупционни разследвания като „Апартаментгейт“,  „Делото КТБ: липсващите имена“, „Война за трупове“ и др.

Проектът цели да засили ангажираността на гражданите и да предизвика силен обществен натиск за проактивно разследване на случаи на корупция от страна на държавните антикорупционни институции.

Ключовите насоки, в които АКФ ще съсредоточи усилията си в новия тригодишен период, са:

– провеждане на разследвания на случаи на корупция и конфликт на интереси във високите етажи на властта;

– развитие на капацитет за независим анализ на корупционни случаи в страната с цел противодействие на корупцията;

– подкрепа за независими журналистически разследвания на случаи на корупция;

–  създаване на кратки видео филми, който ангажират вниманието на гражданите и ги мобилизират в подкрепа на ключови разследвания на случаи на корупция;

– развитие на общност от антикорупционни граждански активисти, независими медии и разследващи журналисти.

Едно от първите разследвания на АКФ, реализирани в рамките на новия проект, е разследването „Осемте джуджета“ https://acf.bg/bg/osemte-dzhudzheta-novo-razsledvane-2/ .

Проектът ще се осъществява до април 2023 с финансова подкрепа от Фондация „Америка за България“ на стойност 1 358 013 лева.

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

 

Фондацията е плод на  успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org.

 

Източник: Антикорупционен фонд

Сподели: