Начало E-vestnik In memoriam Гинка Станчева – от филма „Любимец 13“
0

In memoriam Гинка Станчева – от филма „Любимец 13“

0

[embedded content]

На 4 февруари на 90 годишна възраст почина Гинка Константинова Станчева, театрална и филмова актриса, съобщиха от Съюза на артистите.
Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев през 1955 г. и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград. От 1958 до пенсионирането й на 60 години през 1992 г. играе в Народния театър за младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър „Барбуков“, гастролира в общински театър „Възраждане“, Театър 199 и в театри извън София. Има участия в радио- и телевизионния театър.
Става известна през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ на режисьора Захари Жандов, който е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“, както и първата българска сапунена опера „Семейство Калинкови“.
През 80-те години на двадесети век участва в дублажите на Българската телевизия.
През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ.

Източник: e-vestnik.bg

Сподели:
Затвори