Начало DW Ще бъдат ли наказани своеволията на МВР?
0

Ще бъдат ли наказани своеволията на МВР?

0

Чудя се дали записите на садистично насилие над протестиращи могат да възстановят сътрудничеството между протестните партии. Да им припомнят за какво беше всичко – борбата срещу тоталитарната тенденция в партия ГЕРБ, която овладя не само прокуратурата, евросубсидиите и медиите, но и започна да бие, да арестува без причина, да подслушва заради подозрението, че протестиращите граждани готвят държавен преврат, та чак нахлу в президентството.

Чудя се също дали самите гербери, които искат отчаяно да се измъкнат от санитарния кордон, на който са подложени, ще намерят сили да се засрамят – например като свалят имунитета на двамата министри, отговорни за своеволията на МВР. Би било една добра стъпка към нормализиране на политическия живот.

Вината е на по-силния

Агресията става все по-чест спътник на демократичните борби в развития свят. Ако си спомним само, че протестите на жълтите жилетки във Франция завършиха с многобройни процеси срещу полицията за извадени очи заради стрелба с гумени патрони. От другата страна трошаха витрини, палеха коли, дори нахлуха в едно полицейско управление. Пространството на онова, което макар и незаконно, става демократически допустимо, се разширява. Да стреляш по тълпата като Николай II през 1905-а или Дън Сяопин през 1989-а днес трудно можем да приемем, каквито и нарушения на обществения ред да има.

Полицията е несравнимо по-силна и никакви оправдания, че някой ги замерял с домати не оправдават побоя над повалени на земята хора или пък гавраджийските снимки, правени вероятно за отчет пред поръчителите на насилието горе. Толкова отвратително е всичко това, че незабавно се появиха хипотези: това всъщност не били полицаи, а преоблечени мутри, наети да окървавят протеста. Разбира се, от другата страна твърдят, че агресивните протестиращи били провокатори, наети от същата тази полиция, за да компрометират протеста. Може и двете да са истина, надявам се година по-късно най-после да разберем.

Но вина в подобни случаи има по-силният. Ако един баща пребие детето си, защото му е казало нещо обидно, очакваме да сдържи нервите и мускулите си, нали така? Ако полицаите нямат достатъчно газ, водни оръдия, щитове, подготовка и каквото там трябва – нека им ги дадем. Но в кадрите (поредни!), които видяхме, става дума за нещо друго: на воля са пуснати най-низките човешки страсти и то заради липсата на държава, институции, морал. Ще кажете, че пресилвам, но се сетих за лагерите – и там комисията на ЦК през 1962-ра тихомълком констатира, че са извършвани “извращения” на низово ниво. Само че гнусната агресия е била толерирана, разпалвана, насочвана срещу враговете на режима. Дали шест десетилетия по-късно пак ще минем с няколко наказания на низово ниво или ще посочим подбудителите и укривателите на престъплението – ето това е важен тест за зрелостта на демокрацията ни.

МВР трябва да предполага защита и сигурност

Другият момент е видеозаписът. Институциите трябва да са наясно, че обществата ни днес са все по-прозрачни. И ако за побоите със сопи в ловчанския лагер нямаме видео, днес много по-безобидни престъпления като ритане на паднал човек с полицейски ботуш, събуждат вълна от възмущение.

Спомнете си убийството на цивилни от американската армия, пуснато онлайн от Асандж, за което по-рано едва ли някой щеше да научи. Спомнете си нетърпимото за гледане 9-минутно душене на Флойд с коляно от американския полицай. Спомнете си как разкриха отровителите на Навални чрез телефонните мета-данни. Управниците трябва да са наясно, че прозрачността само ще нараства и те ще трябва да започнат много бързо да реагират на подобни случаи. И затова впрочем призовавам ГЕРБ бързичко да се дистанцират от случилото се, вместо да се оправдават, че някой пръскал с нещо полицаите. Ако, разбира се, искат скоро да се върнат на политическата сцена.

Не знам дали по-старите ще си спомнят, че като деца се страхувахме от милиционерите – те сякаш не бяха на улицата, за да помагат, а за да внушават страх. Преходът към демокрация предполага да започнем да виждаме в МВР защита, сигурност. Затова, ако бях на мястото на един редови български полицай днес, бих се дистанцирал с някаква декларация от отвратителното престъпление, бих съдействал всячески да се разкрие истината. За да е ясно, че не всички в тази професия са мутри и садисти, а честни хора, на които можем да разчитаме.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: DW