Начало Анализи Становище на АКФ: специалният прокурор се въвежда по обикновения законодателен ред, което е в нарушение на Конституцията

Становище на АКФ: специалният прокурор се въвежда по обикновения законодателен ред, което е в нарушение на Конституцията

0

Конституционният съд се обърна към Антикорупционния фонд за становище по делото, инициирано след искането на президента за установяване на противоконституционността на новосъздадения „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“, станал известен като „специален прокурор“.

Ето основните ни аргументи:

  • Специалният прокурор има характеристиките на „четвърти голям“ в съдебната система, наред с председателите на върховните съдилища и главния прокурор. За разлика от тях обаче, той не е заложен в Конституцията, а се въвежда по обикновения законодателен ред, което е в нарушение на основния закон.
  • Без ревизия на Конституцията е невъзможно цялостната дейност на който и да е прокурор да бъде напълно изключена от надзора за законност и методическото ръководство на главния прокурор, както това е предвидено за въпросния нов прокурор.
  • Поддържаме мнението, че създаването на ефективен механизъм за наказателно разследване на главния и други високопоставени прокурори е невъзможно чрез въвеждане на специален прокурор с особен статут.
  • Необходимо е преосмисляне на абсолютния монопол на прокуратурата върху функцията по наказателно преследване и самото положение в системата на държавните органи на главния прокурор, концентрирал у себе си голяма формална и фактическа власт.

 

Цялото ни становище по к. д. 4/2021. г. на Конституционния съд може да бъде прочетено тук

Източник: Антикорупционен фонд