Начало E-vestnik След ОАЕ – нормализация на отношенията между Израел и други арабски страни: коя може да е следващата?

След ОАЕ – нормализация на отношенията между Израел и други арабски страни: коя може да е следващата?

0

Макар че някои арабски страни приветстваха решението на Обединените арабски емирства да нормализират отношенията си с Израел, други го отхвърлиха или показаха предпазливост, макар че Вашингтон ги подтиква да последват примера на Абу Даби.

Ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо, който посети Израел вчера, изрази „оптимизъм“ по отношение на идеята, че е възможно да станем свидетели на нормализирането на отношенията на „други арабски страни“ с еврейската държава, след решението, взето от ОАЕ.

Според анализатори Бахрейн или Судан може да последват примера на ОАЕ, която стана третата арабска държава, след Египет и Йордания, установила официални отношения с Израел.

Саудитска Арабия, влиятелен актьор в региона, заяви, че се придържа към арабския план за мир от 2002 г., който поставя като условие за отношения с Израел изтегляне от окупираните през 1967 г. арабски територии, следвайки принципа „земя срещу мир“.

Бахрейн Бахрейн беше първата страна от Залива, приветствала обявеното на 13 август споразумение между ОАЕ и Израел. Контактите между тази малка страна от Залива и Израел датират още от 90-те години на миналия век.

Бахрейн и Израел изпитват еднаква враждебност към Иран. Манама обвинява Ислямската република, че използва шиитската общност в Бахрейн срещу управляващата сунитска династия.

Потвърждавайки подкрепата на Манама за „правата на палестинците“, на 20 август бахрейнски представител заяви, че неговата страна е суверенна държава и нейните решения могат да бъдат мотивирани от „националните й интереси“.

В случай на нормализация Бахрейн, близък съюзник на Саудитска Арабия, може да изиграе важна роля между Рияд и Израел, смята Андреас Крийг от Кралския колеж в Лондон.

„Докато Саудитска Арабия не може да нормализира пряко отношенията си с Израел поради патовата ситуация в мирния процес, Бахрейн може да стане център на контактите между израелци и саудитци“, според този анализатор.

Судан Хартум предизвика объркване по въпроса за нормализацията с Израел. Говорителят на външното министерство Хайдер Бадауи заяви, че се отнася благосклонни към нея, преди изявлението му да бъде оспорено от първия дипломат Омар Камареддин и да бъде уволнен на 19 август.

През февруари израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна в Уганда с Абдел Фатах ал Бурхан, лидерът на Суверенния съвет, който управлява Судан. Суданското правителство отрече да е бил обсъждан въпросът за „нормализация“ на отношенията.

Судан е изпаднал в икономическа криза и се надява да бъде изключен от американския черен списък на страните, подкрепящи тероризма. Едно нормализиране на отношенията с Израел би могло да помогне за това.

„Те искат изключително силно да видят отмяна на американските санкции и са под силното влияние на ОАЕ“, заяви пред АФП Чинция Бианко, изследователка в Европейския съвет по външни отношения, говорейки за суданските представители.

Оман Оман беше втората страна от Залива, приветствала израелско-емиратското споразумение, но четири дни по-късно увери, че държи на „правата“ на палестинците на „държава със столица Източен Ерусалим“.

Оман е еднакво близък със САЩ и с Иран и играе картата на неутралитета и на посредничеството в регионалните конфликти.

През 2018 г. израелският премиер Нетаняху посети оманската столица. Султан Хайтам, който през януари наследи покойния Кабус, „няма да рискува с толкова спорна стъпка за момента“, смята Бианко.

Катар За разлика от своите турски и ирански съюзници Катар, който също има прохладни дипломатически отношения с ОАЕ, не реагира на споразумението за нормализация с Израел.

От 1996 до 2000 г. в Карар имаше израелско търговско представителство и не крие своите контакти с Израел.

Доха присъства в ивицата Газа поради близостта си с Хамас, който контролира тази подложена на израелска блокада палестинска територия.

През 2019 г. Катар, също като ООН и Египет, подкрепи примирие между Израел и Хамас. Споразумението за примирие предвижда еврейската държава да разреши влизането на финансовата помощ на Катар в анклава.

„Въпреки че Катар сътрудничи с Израел, за да подкрепя палестинската кауза, той няма да нормализира отношенията си, докато мирният процес остава блокиран“, заяви Крийг.

Кувейт Съюзник на САЩ, Кувейт винаги е отхвърлял нормализацията. Но споразумението между ОАЕ и еврейската държава обърка политическия дебат по този въпрос.

Политически групи и организации на гражданското общество порицаха споразумението, но други го защитиха.

Но нормализиране на отношенията между Кувейт и Израел е слабовероятно, защото парламентът „използва враждебността към Израел, за да заеме позицията на говорител на народа“, заяви Бианко.

БТА

Източник: e-vestnik.bg