Начало Анализи Свободна Европа: “Обичаме те”. Какво се случи за година след разследването “Война за трупове”

Свободна Европа: “Обичаме те”. Какво се случи за година след разследването “Война за трупове”

0

Съвместното разследване “Война за трупове” на Генка Шикерова и АКФ разкри, че през 2018 г. Агенцията по безопасност на храните се е договорила директно с фирмите “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” и им изплаща 30 милиона лева за обезвреждането на животински отпадъци. През 2019 им изплаща още 30 милиона, отново с директно договаряне и в нарушение на закона за обществените поръчки: многократно сключване на анекси и възлагане на допълнителни услуги по обезвреждане на едни и същи фирми без спазване на законовите изисквания, незаконно намаляване на гаранциите на изпълнителите по договорите, припокриване на договори.

 

През цялото време двете фирми разполагат само с три мобилни инсинератора, чиито капацитет е три пъти по-малък от рекордните количества отпадъци, които те отчитат пред БАБХ.

След разследването през август 2019 прокуратурата разпорежда проверки на Агенцията по храните и Агенцията за държавна финансова инспекция, а Административният съд задължава БАБХ да предостави на АКФ детайлна информация за отчетените количества обезвредени отпадъци.

 

Въпреки проверките, през март 2020 г., БАБХ сключва договор за още 13 млн. лева с „Еко БГ СЖП“ при същите нарушения на закона: https://acf.bg/bg/babh-naliva-novi-13-miliona-v-mobilen-in/.

 

В началото на август 2020 се навърши една година от началото на разпоредените от прокуратурата. Какви са резултатите им? Обобщение на „Свободна Европа“:

Източник: Антикорупционен фонд