Начало E-vestnik Републиканската стена на Тръмп се пропуква
0

Републиканската стена на Тръмп се пропуква

0

Привърженици наТръмп в Капитолия. Снимка: от тв екрана

Републиканците само скромно го укориха, когато по повод митинг на привържениците на идеята за върховенството на бялата раса президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има „много прекрасни хора“ и в двата лагера – и сред подкрепящите тези идеи, и сред протестиращите срещу тях. Републиканците му останаха верни, когато той беше хванат да оказва натиск на чуждестранен лидер и по-късно защитиха стратегията му срещу смъртоносна пандемия.

Но твърдата републиканска подкрепа, позволила на Тръмп да преживее сякаш безкрайната поредица от кризи, започва внезапно да отслабва.

Отслабените позиции на Тръмп сред собствената му партия ще станат по-очевидни днес, когато се очаква Камарата да подложи президента на импийчмънт за подбуждане към бунт в Капитолия на САЩ миналата седмица. Шепа републиканци вече заявиха, че ще се присъединят към този опит и броят им може да нарасне преди гласуването.

Изборът, пред който са изправени републиканците, не касае само непосредствената съдба на Тръмп, от чийто остават само седем дни. Въпросът е дали избраните лидери на партията са готови да се откажат от Тръмп, който остава популярен сред републиканците, но вече е заклеймяван от мнозина във Вашингтон.

От това как ще се действа занапред може би ще зависи дали партията ще запази жизнеността си на следващите избори, или ще се разцепи по начин, който може да намали влиянието й.

„В момента сме на етап, когато виждаме разделение, разцепление поради безпрецедентната ситуация – размириците, насилието, смъртните случаи“, заяви Стив Шмидт, отдавнашен републикански стратег, напуснал партията заради Тръмп.

Зашеметяващият бунт, довел до смъртни случаи, и ролята на Тръмп в подхранването му разтърсиха много конгресмени. Лиз Чейни, републиканец номер три в Камарата на представителите, направи снощи смазващо изявление и даде на редовите консерватори зелена светлина да изоставят Тръмп.

„Никога президент на САЩ не е извършвал по-голямо предателство на поста си и на клетвата си към Конституцията“, заяви тя обвинително.
Макар и зашеметяващи, бързоразвиващите се събития не гарантират, че Тръмп ще бъде принуден да напусне поста преди встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън на 20 януари. Графикът на евентуалния процес в Сената е неясен и може „да се застъпи“ с началото на президентския мандат на Байдън.

Но за пръв път има признаци, че значителна група републиканци искат да прогонят Тръмп от партията си.

Вече трима членове на кабинета на Тръмп подадоха оставка в знак на протест. Бившият главен прокурор Бил Бар, който напусна Белия дом преди по-малко от месец, обвини бившия си шеф в „предателство към поста“.

Вицепрезидентът Майк Пенс, чиито отношения с Тръмп се влошиха значително, след като той и семейството му бяха принудени да се скрият по време на обсадата на Капитолия, имаше нужда от близо седмица, за да обяви публично, че няма да се позове на 25-ата поправка на Конституцията на САЩ, за да свали Тръмп.

Президентът все още се ползва с известна подкрепа от републиканците. Конгресмен Джим Джордан, републиканец от Охайо и важен съюзник на Тръмп, който тази седмица беше награден в Белия дом, отказа да признае, че новоизбраният президент Джо Байдън очевидно е спечелил изборите – същото оборено с факти твърдение, което предизвика бунта.

Тръмп излезе от своята крепост в Белия дом за пръв път след бунтовете, за да посети стената, която неговата администрация построи по границата на Тексас. Тръгвайки от Вашингтон, той се погрижи да подчертае, че не иска никакво насилие, но отхвърли всякаква своя отговорност за бунта.

След като пристигна на границата, изказванията му пред малката група събрали се бяха доста скромни. В крайна сметка той говори само 21 минути и прекара по-малко от 45 минути на терен в едно пътуване, което се очаква да стане последното му като президент.

Преди да напусне, той отправи злокобно предупреждение към демократите, които са начело на опитите за отстраняването му от поста: „Внимавайте какво си пожелавате“.

Завоалираната заплаха беше отправена в момент, когато нацията и членове на Конгреса се подготвяха за вероятността от повече насилие преди встъпването в длъжност на Байдън. Тази седмица ФБР предупреди, че има планове за въоръжени протести във всичките 50-те столици на различните щати на САЩ и във Вашингтон.

Отговарящите за сигурността на Капитолия взеха вчера извънредното решение да изискват от членовете на Конгреса да преминават през металодетектори, за да влязат в залата на Камарата на представителите, макар че някои републиканци се противопоставиха на новото правило.

Не е ясно дали хаосът във Вашингтон е екзистенциална заплаха за партията, но е почти сигурно, че заплашва да навреди на краткосрочните политически цели на Републиканската партия.

Няколко големи корпорации, много от тях редовни донори на Републиканската партия, обещаха да спрат да изпращат политически дарения на когото и да е от 147-те републиканци, които увековечиха фалшивите твърдения на Тръмп за изборна измама, като гласуваха миналата седмица за отхвърляне на победата на Байдън.

Затруднението с набирането на средства идва в лош момент за Републиканската партия. Историята сочи, че Републиканската партия, като партия на малцинството във Вашингтон, е вероятно през 2022 г. да си върне контрола над Камарата или Сената.

В същото време различни амбициозни републиканци се опитват да спечелят позиции, за да се кандидатират за Белия дом през 2024 година. Те също се изправят пред наследството на Тръмп.

Един от тях, губернаторът на Мериленд Лари Хоган, напомни вчера на медиите, че от самото начало е осъдил президентството на Тръмп.

„Аз съм на едно и също мнение през всички тези четири години. Много хора току-що промениха позициите си“, заяви Хоган, като обеща да не напуска Републиканската партия. „Не искам да напусна партията и да позволя на тези хора, които преди четири години я превзеха, да поемат контрола“.

Въпреки увереността на Хоган, значителна част от твърдите поддръжници на Републиканската партия остават лоялни към президента и вече са показали склонност да нападат всеки, особено републиканците, които не са. Това обяснява защо други двама от потенциалните кандидати през 2024 г., сенаторите Тед Круз от Тексас и Джош Холи от Мисури, гласуваха миналата седмица за отхвърлянето на победата на Байдън, дори и след бунта.

„Републиканските лидери не знаят как да продължат напред“, заяви републиканският социолог Франк Лунц. „Всички се опасяват, че Доналд Тръмп ще насъска хората против тях, но също така разбират, че губят центъра на Америка. Те са в капан“.

БТА

Източник: e-vestnik.bg