Начало DW Радев връчи мандата на ИТН: Кой е Пламен Николов?
0

Радев връчи мандата на ИТН: Кой е Пламен Николов?

0

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на “Има такъв народ”. Пламен Николов, който е номинацията на ИТН за премиер, получи мандата от името на партията. Срокът за сформиране на правителство е седем дни. 

Пламен Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката. Завършил е в Софийския университет и е специализирал в Австрия.

Николов е ново име за политиката. В сайта на ИТН четем, че той има над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Николов е роден през 1977 година в Горна Оряховица. Говори английски, немски и руски език.

По-рано през деня се появи информация, че кандидатът за премиер ще е юристът Пламен Илиев.

Ще има ли правителство?

Предстои в следващите дни “Има такъв народ” да предложи състав на Министерския съвет и да продължи преговорите с останалите политически сили в търсене на подкрепа за него. Правителството трябва да бъде подкрепено от обикновено мнозинство, това означава 50% + 1 от присъстващите. Това теоретично дава възможността, ако по време на гласуване се регистрират 121 депутати, т.е. има кворум, кабинетът да бъде приет и само с гласовете на депутатите на ИТН, които са 65. За стабилно мнозинство обаче са необходими поне 121 депутати. 

За целта от партията на Слави Трифонов водят преговори с БСП, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Среща се проведе и с ръководството на ДПС. В последните дни напрежението между ИТН и декларираните от тях като потенциални партньори “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” ескалира, след като от партиите на Христо Иванов и Мая Манолова поискаха гаранции, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат изолирани от бъдещата власт. Иванов и Манолова също така разкритикуваха пазенето в тайна на състава на кабинета, който ИТН ще предложи. От партията на Трифонов от своя страна обвиниха двете останалите партии, че тласкат страната към избори и нападнаха служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, които бяха посочени и от ДБ, и от ИСБНИ като подходящи за един бъдещ кабинет. Остри критики към Василев и Петков отправиха и от ДПС. 

Дали ще бъде постигнато споразумение за подкрепа на кабинет на ИТН и кои партии ще застанат зад него, предстои да стане ясно в следващите дни. Ако това не се случи, следващият проучвателен мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на ГЕРБ.

Очаквайте утре коментар на Даниел Смилов за номинацията на Петър Илиев за премиер и политическия хоризонт пред България.

Източник: DW