Начало Анализи Право на отговор на г-жа Радостина Драганова по повод излъчено интервю с Явор Златанов

Право на отговор на г-жа Радостина Драганова по повод излъчено интервю с Явор Златанов

0

 

позиция

Позиция на АКФ по правото на отговор  на г-жа Радостина  Драганова

Предвид публично оповестеното писмо на г-жа Радостина Драганова до „Антикорупционен фонд“ относно първа част от интервюто „Явор Златанов, липсващият глас от „Осемте джуджета“, излъчено на 04.10.2021 г., и по-конкретно искането да бъде премахната частта от видеоматериала, в която бившият ѝ съпруг Явор Златанов споменава дъщеря им, заявяваме следното:

 

Предоставили сме възможността на г-н Явор Златанов, както и на всяка друга засегната страна, да изложи своята гледна точка за изнесеното във видеофилмите „Осемте джуджета“. Възползвайки се от тази възможност, г-н Златанов избра да застане пред камера и да сподели множество обстоятелства, касаещи основно работата на правоохранителните и правораздавателни органи в Република България. Не сме цензурирали разказа му в никоя част, защото считаме, че упражнявайки правото си на мнение, той излага твърдения от висок обществен интерес относно начина, по който функционират важни институции в държавата, както и потенциалните зависимости и конфликти на интереси на лица на висши държавни длъжности. Респективно, гражданите имат право на достъп до информация за същите обстоятелства. Именно като част от този разказ, г-н Златанов споменава за кратко и дъщеря си, но това се случва точно в горецитирания контекст, а и дори без публично излагане на детето чрез пълно име, фотоснимки или други данни. Същевременно, цензуриране на това откъслечно споменаване би било невъзможно без цялостно да бъдат компрометирани твърденията от обществено значение, които се споделят в тази част от интервюто.

 

При вземане на решението си да не цензурираме разказа на г-н Златанов, сме съобразили също така, че и двамата родители вече са избрали публичното представяне на всякакви лични данни за дъщеря си (в това число медийно публикуване на фотоснимки и видео на детето) от най-ранната ѝ детска възраст, далеч преди въпросното интервю, включително и през призмата на усложнените си лични отношения. Не може да бъде подминат и фактът, че със самото публично оповестено писмо на г-жа Драганова до АКФ, публикувано с нейно съгласие, се изнасят много повече лични данни за детето. Следователно, въпросът, отнесен до нас, на още по-голямо основание може да бъде отнесен до медиите, тиражирали въпросното писмо без редакторска намеса и без контекст за защита на обществен интерес.

 

Фокусът на общественото внимание по казуса „Осемте джуджета“ до момента е насочен именно към съществената му част – действията на лицата, облечени във власт. Оставаме с впечатлението обаче, че семейните отношения  се използват с цел изместване на публичния интерес  в друга посока. Надяваме се това да не се случи и повдигнатите от „Осемте джуджета“ сериозни въпроси най-накрая да намерят своя адекватен институционален отговор.

 

Публикуваме писмото на г-жа Драганова до АКФ с редакторска намеса – заличаване пълното име на детето и възрастта му.

 

 

Източник: Антикорупционен фонд