Начало E-vestnik Отравянето на Навални: Каква реакция от страна на Запада да очаква Русия
0

Отравянето на Навални: Каква реакция от страна на Запада да очаква Русия

0

Навални пристига в берлинската болница, транспортиран в специална камера. Снимка: от тв репортаж

След изявлението на германските власти, че Навални е бил отровен с бойно отровно вещество „Новичок“, канцлерът на Германия Ангела Меркел настоя Русия да разследва случая. Руската редакция на Би Би Си попита политолози каква реакция да очаква Русия от Запада и каква позиция може да заеме Кремъл.

Какви последици да очаква Русия?

Експерти обръщат внимание на различните ситуации в инцидентите с двамата Скрипал и с Навални: тогава предполагаемото престъпление бе извършено на британска територия, сега – на територията на Русия. „Градусът на конфликта с Европа ще е много по-нисък“, смята шефът на аналитичната компания R.Politik Татяна Становая – поне този път няма как да обвинят Русия, че използва бойни отровни вещества на чужда земя.

„Не става дума за предполагаемо покушение срещу един от опозиционерите в Русия, става дума за нарушение на конвенцията за забрана на химическите оръжия. Това всъщност е много силна история“, възразява политологът Евгений Минченко. Възможността „Новичок“ да е бил използван вече два пъти през последните години дава кумулативен ефект, смята експертът.

Генералният директор на Руския съвет по международните въпроси Андрей Кортунов предполага, че в Русия може да пристигнат инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия. А ще има и други последици.

„Ако тази криза не се уреди бързо, тя ще унищожи всички скромни стъпки напред в отношението към Запада, които сме успели да отбележим – казва Кортунов. – В най-скоро време в Москва трябва да пристигне Макрон. Ще пристигне ли или няма? Имаше надежди някак да напредне процесът за уреждане в Донбас, имаше идеи за среща на върха на Нормандската четворка през септември. Дали ще видим такава среща сега? Съмненията са големи.“

Вицепрезидентът на Центъра за политически технологии Андрей Макаркин вижда, напротив, възпиращи фактори за евентуални санкции и други последици за Русия.

„Западът има два тезиса, останали от студената война. Ето първия: не бива да ни притиска в ъгъла, тъй като инак в Русия ще възтържествуват най-антизападните сили и страната ще стане непредсказуема, а сега той може да води диалог по някои въпроси, когато няма как да мине без Русия – примерно за Сирия“, казва той.

Вторият тезис е, че не бива да се смесва политиката с икономиката, разказва експертът. И припомня, че когато Москва изпрати войски в Афганистан, президентът на САЩ Роналд Рейгън едвам успя да подтикне западните страни, зависещи от руския газ, да се присъединят към санкциите.

„Русия няма да бъде поставена в изолация. Те не можаха да изолират дори болшевиките“, казва Макаркин. Преди изявлението на Берлин за „Новичок“ Ангела Меркел твърдо заяви, че ситуацията с Навални няма да повлияе върху газопровода „Северен поток-2“ и строежът му ще бъде довършен, посочва анализаторът.

Как ще реагира Москва?

Основният проблем за Москва е как да реагира на исканията за изчерпателно разследване, казва Татяна Становая.

„Москва разчиташе веществото да не бъде открито, а няма ли вещество, няма и отравяне. Сега то излезе наяве и Москва ще гледа да се включи в добре познатата игра „получи доказателства“. Те ще протакат нещата и ще настояват Германия да представи данни от анализи, и тук се отваря поле за различни спекулации. Може да кажат, че данните са съмнителни и не достигат“, разсъждава експертът. Русия ще направи всичко, за да избегне пряка отговорност за станалото с Навални, смята Становая.

„За руската страна е много важно да разследва тази история и да осигури прозрачност на информацията. Упоритата отбрана в стил „вие лъжете и това е“ надали ще свърши работа“, изтъква Минченко.

Русия е свикнала да се прикрива със снизходително-безразлично отношение към западните обвинения, отбелязва Андрей Кортунов: „Сега обаче за Русия ще е много трудно да спечели информационната война. Колкото и да говорим, че у нас в Омск* имат друго становище, световното обществено мнение ще приеме версията на германците“.

Татяна Становая не вярва Владимир Путин да позволи открито разследване. А в негов собствен интерес е да се разбере как стоят нещата, добавя тя: „Нека допуснем, че зад всичко това стоят някакви криминални елементи – не приятели на Путин, не хора на високи постове. Тогава отравянето с „Новичок“ само по себе си поставя под въпрос и дееспособността на властта, и държавните мерки за безопасност на подобни вещества. Явно и самият Путин иска да знае какво е станало – естествено ако не е бил самият Путин“.

БТА

Източник: e-vestnik.bg