Начало E-vestnik Колко лекари и сестри загинаха у нас от ковид и на какво да разчитаме?
0

Колко лекари и сестри загинаха у нас от ковид и на какво да разчитаме?

0

От лекарския съюз обявиха по повод 7 април, денят на здравния работник, че у нас са починали 120 медици от началото на пандемията. Нормално, казва си средния българин, не е много. Дали…

Само сред лекарите до 1 декември жертвите на ковида бяха 46, досега са към 70. За сравнение в цяла Великобритания с 60 млн. население, са починали 43 медици през 2020 г. Там болниците са като по филмите – екипировка, скафандри, за всичко се намират пари, извънредни разходи и т. н. И ред, и дисциплина.

Здравната система у нас е катастрофирала, а това сякаш не се е случило. Премиер и министри се хвалят, че светът изучавал българския опит за справяне с епидемията. България от есента се движи в челната тройка по смъртност за ЕС и за света. В Лондон преди седмица имаше два поредни дни без починали от вируса. България е с по-малко население от Лондон, а вчера починаха 190 души. И в момента има над 10 хил. души в болница. Премиерът разтяга локуми в монолози пред джипката, как бил като ластик – отварял, затварял…

У нас мълчаха за броя на починалите медици, защото медицински сестри масово напускат. Останалите са двойно и тройно натоварени. С ниска заплата, недостатъчни средства и медикаменти в болниците, да се излагаш на риск е някакъв вид лудост. В Благоевград умряха цяло семейство доктори – баща и син, майка. Във Враца също почина лекарско семейство. Надбавката от 1000 лева не е за всеки, а повечето се излагат на същия или почти същия риск като в ковид отделение. Дават допълнително към заплатата само на медиците на първа линия. Но не всички починали са работили на първа линия в ковид отделения. Във всяко отделение или кабинет, лаборатория, личен лекар, зъболекар и т. н. медиците са изложени на риск повече от която и да е друга професия.

И веднага някои успокояват, че две трети от починалите медици били на възраст над 60 години. Ако някой не се е събудил още – те у нас половината медици са на възраст над 60 години. Тук и там тихомълком си отиват лекари на всякаква възраст. И ако за София не е фатално, в болници в малки градове да изчезне един лекар може да е равносилно на закриване на отделение или закриване на цялата болница, защото не отговаря на изискванията на категорията си и ще й бъде прекратен договорът със Здравната каса.

Да са живи, здрави и издържливи лекари и сестри, да издържат на неблагодарната си работа. Да, и сред тях има мърша, безотговорни, некадърни, като навсякъде. Но има и всеотдайни, способни, които изнемогват. Да ги пази Господ. На друго не могат да разчитат. Ние също.

Източник: e-vestnik.bg