Начало E-vestnik Кой друг, ако не Навални? Отравянето му е удар по кампанията за отслабване на хватката на Путин

Кой друг, ако не Навални? Отравянето му е удар по кампанията за отслабване на хватката на Путин

0

Навални пристига в берлинската болница, транспортиран в специална камера. Снимка: от тв репортаж

Внезапното заболяване на критика на Кремъл Алексей Навални преобърна стратегията му да оспори хватката на Путин върху властта на предстоящите регионални избори. То обаче извади на показ и един по-дългосрочен проблем – липсата на лидери на руската опозиция.

44-годишният Навални, който в момента лежи в берлинска болница след предполагаемо отравяне, преди това призоваваше поддръжниците си да гласуват тактически за кандидати, опоненти на управляващата партия „Единна Русия“, на изборите в средата на септември.

Руснаците ще избират 18 губернатори, както и местни законодателни органи и градски съветници, на общонационален вот, който на практика е суха тренировка за парламентарните избори през септември 2021 г.

Макар Путин – в четвъртия си мандат на поста – да изглежда недосегаем като руски лидер, изборите се произвеждат в условията на неудовлетвореност заради годините на намаляващи заплати и карантината срещу коронавируса, намалили одобрението към него до рекордно ниско равнище за последните две десетилетия.

Преди на Навални да му прилошее на 20 август по време на полет от Сибир за Москва, той беше организирал кампанията си като дългосрочна стратегия за заобикаляне на политическата система, която често не допуска съюзниците му да се явяват на избори, а в същото време позволява на по-малко прями опоненти от други партии да се кандидатират.

Политическият анализатор Абас Галямов, бивш автор на речи в Кремъл, запитан дали някой друг има политическата тежест да оглави кампанията, каза: „За да накараш избирателите да гласуват масово, е нужен изключително авторитетен човек.“

Съгласно хитроумния план на Навални за гласуване привържениците му получават в навечерието на регионални и местни избори имейли с указания да гласуват за конкретен кандидат, който се явява срещу „Единна Русия“.

Стратегията стресна „Единна Русия“ през 2019 г. когато тя загуби една трета от местата си на градските избори в Москва.

Но докато извън Москва кампанията до голяма степен се провали, неотдавна тя получи тласък от масовите антикремълски протести в Далечния изток. Те бяха предизвикани от ареста на губернатор, който през 2018 г. постигна рядка изборна победа срещу „Единна Русия“.

Екипът на Навални ще продължи с кампанията за стратегическо гласуване, каза неговият сподвижник Леонид Волков. „Очевидно за нас е изключително неприятно, че Навални временно е изваден от строя“, заяви той за Ройтерс, като се зарече да направи всичко възможно, за да „бъде компенсирано временното му отсъствие, така че хитроумното гласуване да победи“.

Германските лекари казват, че Навални може да е бил отровен с холинестеразен инхибитор – вещество, използвано също в нервни токсини, като този, използван през 2018 г. за отравянето на бивш руски шпионин в Англия. Кремъл казва, че диагнозата за отравяне не е доказана.

Кой е лидерът?

И така, кой в редиците на раздробената опозиция би могъл да излезе напред, ако Навални е извън строя за месеци или дори за постоянно? Станал известен по време на демонстрациите през 2011 г., Навални е неоспоримият лидер на опозицията извън официалните структури.

Неговите видеоклипове в ЮТюб, в които разказва подробно за обвиненията в корупция срещу длъжностни лица, достигат до милиони руснаци и го правят трън в петата на Кремъл.

Случилото се, разбира се, целеше обезглавяване на опозицията“, каза Андрей Колесников, анализатор от московския мозъчен тръст „Карнеги център“.

Източник, близък до Кремъл, обаче заяви, че хитроумното гласуване е подразнило правителството, но всъщност не представлява голяма заплаха. Опозицията е изправена пред по-голям проблем, каза източникът и добави: „Той е умен, млад, красив, известен, създаде си собствен стил. . . кога ще се появи пак някой друг такъв? Няма да е скоро.“

Волков обаче заяви, че стратегията за гласуване не е свързана лично с Навални. Освен Волков, друга сподвижничка на Навални е Любов Собол – 32-годишна адвокатка, която се изяви на миналогодишните протести в Москва. Сред сътрудниците му също са активистите Иван Жданов и Георгий Албуров. Собол отказа интервю за този материал.

Да поведеш опозицията в Русия е непривлекателно предложение. Навални на няколко пъти е бил мишена на прокремълски активисти, той беше нападнат през 2016 г. по време на пътуване в Южна Русия и на два пъти през 2017 г., когато беше залят със зелена боя и временно загуби зрението на едното си око. Хвърлянето на брат му в затвора през 2014 г. за измама също бе възприето от мнозина като политически мотивирано.

„Това предизвиква опозицията да търси нов лидер. Ще се появи някой нов. Едно свято място никога не остава празно задълго“, каза свързаният с Кремъл източник.

БТА

Източник: e-vestnik.bg