Начало E-vestnik И Христос да предложат за премиер у нас, пак ще има – тоя ли, бе?
0

И Христос да предложат за премиер у нас, пак ще има – тоя ли, бе?

0

Подхвърлят подигравки с новия кандидат за премиер на „Има такъв народ“. И кого, аджеба, иска нашенецът за премиер?

Имаше въпроси из Фейсбук – Е, кого да изберем за премиер? И имаше предложения – Виденов, Костов, Инджова… Съвсем сериозно.

А на изборите Виденов взе 10 хил. гласа. Преди него Костов се отказа от политиката, като изпадна от парламента с 2%. И някои искат да ги вадят от нафталина?

Дотам ли се простира въображението на средния нашенец? Като минат години ще иска пак Борисов… Както някои мечтаят за Тодор Живков.

Разни кресливи групи симпатизанти скачат срещу всяко ново име. Ама те поколенията се сменят.

Дали на средния нашенец му харесва или не, но новите българи, които ще управляват, са това – ще се връщат от чужбина.

Политика се прави от амбициозни хора, които искат нещо да променят. А избирателят у нас е като потребител, който очаква да му предложат на рафта и да избере.

И какво – ще се подиграваме с всеки, направил кариера в чужбина, който се връща?

И този сега кандидат за премиер да го питаш – ръководи международна компания в двайсетина държави и решил да се връща. Станал депутат, сега и премиер е готов да стане. И да го обвиняват, че се връща да се обогати с политиката. Като премиер, избран от 3-4 парти, който може да изкара няколко месеца? Поема риск, с пълното съзнание, че това ще е временно. Че такова правителство може да падне всеки момент.

И въобще, следващите няколко години правителствата ще са като камикадзе.

Изглежда кресливата Мая Манолова и „Демократична България“ с техните претенции при преговорите, са не по-малко незрели от поведението на „Има такъв народ“. А те трябва да съставят правителство. Ако трябва и след още едни избори.

Узряването ще бъде бавно, тепърва ще се учим на демокрация. Не на управление от един, който „ще ни оправи“ и ще командва еднолично и правителство, и депутати, а на коалиции, на трудно съставени правителства.

Иначе, нашенският манталитет е такъв, че у нас и Христос да дойде за кандидат премиер, из Фейсбук ще почнат – той ли, бе. Знам го аз – там нещо шушу-мушу на тайната вечеря…

Източник: e-vestnik.bg